FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKOPJE: DRUGI SASTANAK PARTNERSKE KOMISIJE ZA PROVEDBU JADRANSKE POVELJE

SKOPJE, 20. svibnja 2004. (Hina) - Drugi sastanak Partnerske komisijeza provedbu Jadranske povelje između Makedonije, Hrvatske, Albanije iSjedinjenih Američkih Država održava se u četvrtak u Makedoniji, a nanjemu sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.
SKOPJE, 20. svibnja 2004. (Hina) - Drugi sastanak Partnerske komisije za provedbu Jadranske povelje između Makedonije, Hrvatske, Albanije i Sjedinjenih Američkih Država održava se u četvrtak u Makedoniji, a na njemu sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Tema susreta, u čijem radu sudjeluju i ministri vanjskih poslova Makedonije Ilinka Mitreva, Albanije Kastriot Islami te predstavnik za europska i euroazijska pitanja State Departmenta, je implementacija Akcijskog plana za članstvo u NATO. Pored predstavljanja svojih godišnjih programa o ostvarenim reformama u obrani, za koje su ove tri zemlje već dobile pozitivne ocjene NATO-a, na današnjem sastanku zemlje članice Jadranske skupine dogovorit će se o daljem unapređenju vojne suradnje, modernizaciji oružanih snaga, sigurnosti regije, te o zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala i nelegalne trgovine oružjem, drogom i ljudima.

Ususret skorom istanbulskom summitu NATO-a ministri su za danas najavili potpisivanje zajedničke izjave o ostvarenim reformama u obrani, s porukom kako očekuju jasne signale za prijam u NATO 2007. godine.

Očekuje se da će se nakon susreta ministara Makedonije, Hrvatske i Albanije u Skopju tijekom dana održati i šira međunarodna konferencija o implementaciji Povelje o partnerstvu, na kojoj će sudjelovati i ministri vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, Vuk Drašković i Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić.

Prije godinu dana, 2. svibnja u Tirani, potpisana je Povelja o partnerstvu između ovih triju zemalja i SAD-a, kojim su one udružile napore u postizanju zajedničkog strateškog cilja - članstva u NATO-u. U nedavnoj zajedničkoj izjavi povodom potpisivanja ovog dokumenta troje ministara vanjskih poslova ocijenilo je da je u godini dana provedbe Povelje postignuto mnogo.

Ohridska konferencija o provedbi Povelje i prvi sastanak Partnerske komisije u Washingtonu dali su, prema riječima triju šefova diplomacije, snažan poticaj jačanju individualnih i zajedničkih napora u intenziviranju sveobuhvatnih unutarnjih reformi.

(Hina) xmda ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙