FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND I BIŠKUPIĆ OSUDILI OBJAVU SEVERININIH OBNAŽENIH FOTOGRAFIJA NA INDEX.HR-U

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) iministar kulture Božo Biškupić oštro su danas osudili objavufotografija s obnaženom hrvatskom pjevačicom Severinom Vučković kojeje portal Index.hr na svojim web stranicama jučer prikazao uz tvrdnjeda je riječ o fotografijama izdvojenima iz 11-minutnog filma, navodnoukradenog iz Severinine privatne kolekcije u kojemu su prikazaneeksplicitne scene seksa Severine i nepoznatog muškarca.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i ministar kulture Božo Biškupić oštro su danas osudili objavu fotografija s obnaženom hrvatskom pjevačicom Severinom Vučković koje je portal Index.hr na svojim web stranicama jučer prikazao uz tvrdnje da je riječ o fotografijama izdvojenima iz 11-minutnog filma, navodno ukradenog iz Severinine privatne kolekcije u kojemu su prikazane eksplicitne scene seksa Severine i nepoznatog muškarca.

"Objava fotografija predstavlja kršenje zakona i još jedan od najtežih oblika kršenja profesionalnih načela i etike", izjavio je Hini predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce.

Istaknuo je kako je riječ o nagrubljem nasrtaju na nečiju privatnost i intimu u posljednje vrijeme.

Bez obzira što je riječ o javnoj osobi, takvo je ponašanje neprihvatljivo, rekao je Lučić, koji u ime HND-a od nadležnih pravosudnih tijela traži da procesuira objavljivanje fotografija po službenoj dužnosti.

Objavu fotografija oštro je, kao nemoralan čin, osudio i ministar kulture Božo Biškupić.

Ministar je podsjetio da se po Zakonu o elektroničkim medijima osoba koja objavljuje fotografije na Internetu smatra nakladnikom elektroničke publikacije za kojega vrijedi zakonska zabrana objavljivanja sadržaja koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, a osobito kada je riječ o nemoralnim i pornografskim materijalima.

Biškupić se nada da će na ovaj slučaj reagirati i nedavno imenovano Vijeće za elektorničke medije koje je, napominje ministar kulture, dužno pratiti pridržavaju li se nakladnici Zakona.

"Žalosno je da se prostor Interneta koji svaki razuman čovjek doživljava kao napredak i prigodu za svoju edukaciju koristi na način da se vrijeđa dostojanstvo čovjeka i temeljna ljudska prava", kazao je Biškupić.

U Index.hr-u danas su potvrdili da posjeduju film, da su u kontaktu sa Severinom i njezinim menadžerom Tomislavom Petrovićem doznali kako je film ukraden iz Severinine privatne kolekcije, kao i da su fotografije, tzv. screenshotove, na zamolbu Petrovića uklonili ubrzo nakon objave.

U članku objavljenom na njihovim web stranicama ističu da screenshotovima nisu prikazali ništa više od onoga što Severina inače pokaže na koncertima, da nisu pokazali "ni bradavicu" i da im nije bio ni cilj Severinu prikazati obnaženu.

Korisnicima njihovih Internet usluga poručili su kako ni pod kojim uvjetima ne žele ustupiti snimku filma i da im se s takvim zahtjevom više ne javljaju. Kažu da su jedinu kopiju filma koju posjeduju spremni odmah pokloniti Severini, ali i upozorili na mogućnost da je snimka već kopirana prije nego je došla u njihove ruke.

Prenijeli su i Severinin komentar u kojemu se, navodno, zahvaljuje Indexu što nije prikazao film i tako odbio sudjelovati u "uništavanju tuđih života i privatnosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙