FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: VRIJEDNOST IMOVINE NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE U HRVATSKOJ - 450 MILIJUNA EURA?

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Najviše nekretnina u Hrvatskojpotražuju srbijanska poduzeća Geneks, Jugobanka, Centrotekstil iNaftna industrija Srbije, objavljuje Radio slobodna Europa povodomstupanja na snagu sporazuma država nasljednica SFRJ o sukcesijiimovine bivše države.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Najviše nekretnina u Hrvatskoj potražuju srbijanska poduzeća Geneks, Jugobanka, Centrotekstil i Naftna industrija Srbije, objavljuje Radio slobodna Europa povodom stupanja na snagu sporazuma država nasljednica SFRJ o sukcesiji imovine bivše države.

Glavni direktor Geneksa Miodrag Savićević pozitivno ocjenjuje odluku da se krene u proces sukcesije, što će po njegovu mišljenju privrednici na obje strane znati iskoristiti.

No, sporazumom o sukcesiji nisu obuhvaćene sve vrste štete koje su poduzeća pretrpjela zbog sukoba na području bivše Jugoslavije, upozorava Savićević, podsjećajući na izgubljenu dobit te izražavajući nadu da će primijenjene pravne procedure biti pojednostavljene i da neće trajati desetljećima.

Milisav Đurica, predsjednik Nadzornog odbora Naftne industrija Srbije, zadužen za pitanja imovine tog javnog preduzeća u bivšim jugoslavenskim republikama, primjećuje za postaju da hrvatska i srpska strana nisu dosad kontaktirale o tom problemu, navodeći procjene po kojima vrijednost imovine NIS-a u Hrvatskoj iznosi oko 450 milijuna eura.

"Ta se imovina prije svega odnosi na benzinske postaje i na instalacije koje su postojale i na određenu robu koja je postojala i na tim pumpama i u instalacijama, kao i dio nafte koji se zatekao u JANAF-u u trenutku početka raspada Jugoslavije", nabraja Đurica, zaključujući da NIS zato ima i dio vlasništva u JANAF-u koji bi trebalo utvrditi.

Jedno od mogućih rješenja u procesu povrata ili naplate imovine glavni direktor Geneksa Savićević vidi u zanimanju drugih poduzeća za preuzimanje financijskih prava, što bi po njemu moglo biti završeno kroz privredne aranžmane sa zainteresiranim tvrtkama, koje bi od Geneksa kasnije mogle otkupiti imovinska prava, prenosi RFE njegove riječi.

Ustvrdivši da bi bilo najbolje da se gospodarstvenici međusobno dogovore o kupovini, Savićević podsjeća da i hrvatska poduzeća imaju imovinu u Srbiji čija sudbina nije riješena. U tom kontekstu on podsjeća na slučaj "Atlasa", koji je imao hotel na Kopaoniku. "On ga je izgubio slično kao što smo i mi izgubili kompleks 'Rašica' na Lapadu", uspoređuje Savićević u razgovoru za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙