FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: LJAJIĆ O SLUČAJU EMIRA ŠIŠIĆA

ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Ako Kasacijski sud potvrdi ilismanji presudu majoru Emiru Šišiću, naš cilj je da stvorimo pravnuosnovu da on nastavi izdržavanje kazne u SCG-u i zbog toga smo spremnis Italijom potpisati bilateralni sporazum, izjavio je po povratku izRima za beogradski Danas ministar za ljudska i manjinska prava SCG-aRasim Ljajić.
ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Ako Kasacijski sud potvrdi ili smanji presudu majoru Emiru Šišiću, naš cilj je da stvorimo pravnu osnovu da on nastavi izdržavanje kazne u SCG-u i zbog toga smo spremni s Italijom potpisati bilateralni sporazum, izjavio je po povratku iz Rima za beogradski Danas ministar za ljudska i manjinska prava SCG-a Rasim Ljajić.

Ljajić je o "slučaju Šišić" razgovarao sa talijanskim ministrom pravde Robertom Castellijem i posjetio majora Šišića u rimskom zatvoru. Major Šišić je uhićen 2002. godine u Mađarskoj na osnovu potjernice koju je, zbog obaranja helikoptera Europske zajednice na početku rata u Hrvatskoj, raspisala Hrvatska, napominje list i podsjeća da je u helikopteru poginulo pet ljudi, četiri državljanina Italije i jedan Francuz. Hrvatski sud je majora Šišića u odsustvu osudio na 20 godina zatvora, a mađarske vlasti su, u lipnju 2002. godine, odlučile Šišića izručiti Italiji. Talijanski sud je Šišića u svibnju prošle godine osudio na doživotni zatvor, no Prizivni sud je u veljači smanjio kaznu na 15 godina zatvora. Šišićevi odvjetnici žalili su se Kasacijskom i Europskom sudu u Strasbourgu na presudu o 15-godišnjoj zatvorskoj kazni i očekuju da će njihov klijent biti oslobođen, piše list.

"Procedura odlučivanja može trajati nekoliko mjeseci i do odluke presuda nije pravomoćna. Ako presuda bude oslobađajuća, Šišić će naravno biti oslobođen izdržavanja kazne. Ukoliko bude potvrđena kazna, onda ćemo tražiti da izdržavanje nastavi u zatvoru u našoj zemlji", rekao je Ljajić.

SCG je u dosadašnjim kontaktima sa Italijom zastupao stav da je Europska konvencija o transferu osuđenih lica dovoljan temelj da se Šišiću dozvoli izdržavanje kazne u SCG-u. "Italija, međutim, ustrajava da potpišemo bilateralni sporazum, što ćemo i učiniti. Nacrt sporazuma mi je uručio ministar Castelli. U pitanju je tipski dokument koji je Italija već potpisala s nekoliko zemalja", kaže Ljajić i objašnjava da se o tom dokumentu trebaju izjasniti ministarstva pravde. Službeni će se Beograd truditi da maksimalno ubrzati tu proceduru, kaže Ljajić prenosi beogradski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙