FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: DNEVNIK O IMOVINI PODUZEĆA IZ SCG I BIH U HRVATSKOJ

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Vlada Srbije i Crne Gore ima popis od244 poduzeća koja su podnijela zahtjev za povrat svoje imovine uHrvatskoj vrijedne 1,5 milijardi eura, dok prema procjeniVanjskotrgovinske komore BiH poduzeća iz te države od Hrvatskepotražuju imovinu vrijednu oko 500 milijuna eura, piše današnjiDnevnik.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Vlada Srbije i Crne Gore ima popis od 244 poduzeća koja su podnijela zahtjev za povrat svoje imovine u Hrvatskoj vrijedne 1,5 milijardi eura, dok prema procjeni Vanjskotrgovinske komore BiH poduzeća iz te države od Hrvatske potražuju imovinu vrijednu oko 500 milijuna eura, piše današnji Dnevnik.

Premda Sporazum o sukcesiji na snagu stupa ovoga tjedna, hrvatska Vlada još nije objavila kako će izvršiti povrat imovine pravnih osoba iz zemalja bivše Jugoslavije.

Naime, Hrvatski fond za privatizaciju prodao je većinu imovine koju je stekao temeljem Uredbe o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava pravnih osoba na teritoriju Hrvatske, izdane 1992. godine.

Kako je povrat imovine pravnih osoba, a radi se o poslovnim prostorima, hotelima, odmaralištima i drugim nekretninama, teško izvediv, stručnjaci procjenjuju da bi se srpska poduzeća mogla namiriti izdavanjem državnih obveznica koje će dobiti u zamjenu za imovinu.

Prema podacima Vladina ureda za sukcesiju, početkom 1990.-ih godina imovina hrvatskih poduzeća u Srbiji iznosila je oko milijardu eura. Kako je proces privatizacije u Srbiji kasno počeo, većina imovine hrvatskih poduzeća nije prodana, zbog čega je već došlo do naturalnog povrata imovine, koji su među prvima ostvarili Varteks i Kraš, piše Dnevnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙