FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAZGOVORI MINISTRA ŽUŽULA U BEOGRADU OBILJEŽENI EUROPSKIM TONOM

BEOGRADU OBILJEŽENI EUROPSKIM TONOMBEOGRAD,28. svibnja(Hina) - Hrvatska je na putu potpunog uključenja uEuropsku uniju i NATO, među prioritetima hrvatske vanjske politike sui dobri odnosi sa susjedima, te je vrlo važno da su i današnjirazgovori s dužnosnicima Srbije i Crne Gore - ministrom vanjskihposlova SCG Vukom Draškovićem, predsjednikom Skupštine SCG ZoranomŠamijem i srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom - bili usličnom tonu, stremljenju europskim integracijama, izjavio jehrvatskim novinarima u petak, na kraju jednodnevnog posjeta Beograduhrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.
BEOGRAD,28. svibnja(Hina) - Hrvatska je na putu potpunog uključenja u Europsku uniju i NATO, među prioritetima hrvatske vanjske politike su i dobri odnosi sa susjedima, te je vrlo važno da su i današnji razgovori s dužnosnicima Srbije i Crne Gore - ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, predsjednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem i srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom - bili u sličnom tonu, stremljenju europskim integracijama, izjavio je hrvatskim novinarima u petak, na kraju jednodnevnog posjeta Beogradu hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Ministar Žužul sa suradnicima sastao se u Veleposlanstvu RH u Beogradu i s predstavnicima hrvatske manjine u Hrvatskoj, s kojima je razgovarao o predstojećim izmjenama izbornog zakona u SCG, koje bi manjinama trebale omogućiti - na osnovu pozitivne diskriminacije - predstavnike u parlamentima SCG i Srbije.

"Govorili smo i o spornim pitanjima. Dva su najvažnija: prvo, ubrzanje rada komisija za zatočene i nestale, jer to je humanitarno i ljudsko pitanje. Hrvatska još traži 1208 nestalih građana, i važno je naglasiti da smo od sugovornika u Beogradu čuli da su spremni raditi na što skorijem rješavanju tog pitanja. Drugo je pitanje granica, koje ima dva aspekta. Jedan je povlačenje vojske s granice, jer težimo europskim standardima, a vojska na srpsko-hrvatskoj granici jedinstven je slučaj u Europi. Pitanje granica je ekspertsko-tehničko, provedbeno pitanje, čije rješenje proizlazi iz odluka Badinterove komisije, koje Hrvatska nema namjeru mijenjati", kazao je ministar Žužul, naglašavajući da će obje vlade nastojati biti maksimalno fleksibilne da bi građanima s obje strane granice u potpunosti omogućile normalan život.

Pregovori o sporazumu o zaštiti manjina nastavit će se, kazao je ministar Žužul, a i Sporazum o sukcesiji, koji je Hrvatski sabor ratificirao i koji stupa na snagu 2. lipnja, treba što prije oživotvoriti, te je u petak dogovoreno da se što prije - najvjerojatnije u Makedoniji - sastanu državne komisije koje će konkretno raditi na tome, pri čemu su najvažnija pitanja raspodjela arhiva i raspodjela imovine.

Razgovora je bilo i o budućem transportu nafte, ali i o viznom režimu, te je ministar Žužul naglasio da je hrvatska Vlada privremeno ukinula vizni režim za građane Srbije i Crne Gore do kraja godine, a da za stalno ukidanje viznog režima moraju biti ispunjene još neke pretpostavke. "Ako Srbija i Crna Gora nastavi svoj put ka Europskoj uniji, u skoroj budućnosti i to ćemo pitanje staviti na dnevni red", kazao je ministar Žužul hrvatskim novinarima na kraju jednodnevnog posjeta, dodajući da je sa srbijanskim premijerom Koštunicom razgovarao i o poziciji i pridruživanju njegove Demokratske stranke Srbije Europskoj pučkoj stranci - gdje je Hrvatska demokratska zajednica punopravna članica - što također govori o, u petak u razgovorima iskazanoj, spremnosti približavanja europskim integracijama u Srbiji i Crnoj Gori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙