FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ODNOSI HRVATSKE I SCG-A ULAZE U "NORMALNIJU KOLOTEČINU"

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Odnosi Beograda i Zagreba presudnosu utjecali na glavne tijekove svih događaja u svim prijašnjimJugoslavijama i imaju i te kako važan utjecaj na stabilnost cijelejugoistočne regije, piše beogradska "Politika" osvrćući se na sastanakpredsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i SCG-a Svetozara Marovića uZagrebu.
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Odnosi Beograda i Zagreba presudno su utjecali na glavne tijekove svih događaja u svim prijašnjim Jugoslavijama i imaju i te kako važan utjecaj na stabilnost cijele jugoistočne regije, piše beogradska "Politika" osvrćući se na sastanak predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i SCG-a Svetozara Marovića u Zagrebu.

"Kako je to izgledalo u prošlom desetljeću nešto i znamo te je razumljivo što se s posebnom pozornošću bilježi svaki napredak u ponovnoj uspostavi mira i normalnih odnosa dva naroda i njihovih zemalja na ovom prostoru", primjećuje list.

List piše da je upravo u tom dobrom znaku bila je prošla godina, kako su i ocijenili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik SCG-a Svetozar Marović u razgovorima u Zagrebu, u čemu je bilo i "neke simbolike jer su upravo dvojica predsjednika u rujnu u Beogradu učinili do tada nezamislivi iskorak: jednostavnim riječima, ljudski i spontano, obostrano su izrekli ispriku za sva zla koja su nanesena u prošlom ratu".

"Politika" ocjenjuje da je u rješavanju pitanja bolje gospodarske suradnje dviju zemalja važno i to da je osjetljivo pitanje viza napokon prestalo biti kamen spoticanja međusobne suradnje i dodaje da novi hrvatski predsjednik vlade Ivo Sanader "izgleda značajno lakše rješava ono što je prethodnicima bilo teško".

Iako međudržavni odnosi SCG-a i Republike Hrvatske očigledno ulaze u svoju normalniju kolotečinu, ima među njima još otvorenih pitanja kao što je i konačno rješavanje granice uz Dunav o kojoj postoje različita mišljenja, no obje se strane slažu da se to treba riješiti sporazumom na obostranu korist, piše list.

List zatim ocjenjuje da je u pitanjima povrata imovine ostalo još mnogo otvorenih pitanja poput "stvarnog" rješavanja problema oduzetih stanova srpskim izbjeglicama na koja su imali stanarsko prava, zatim odštete za minirane i spaljene kuće izvan područja ratnih djelovanja, te primjećuje da se vrlo teško i mučno počinju ostvarivati prava na odštetu obiteljima za ubijene i ranjene članove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙