FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UŽURBANO SE RADI NA PROGRAMU RAZVOJA STOČARSTVA

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva užurbano radi na izradi programrazvoja stočarstva u Hrvatskoj kojim bi se kroz poticaje, kapitalnesubvencije u iznosu od 25 posto vrijednosti investicije, te kroz novukreditnu liniju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) s iznimnopovoljnim uvjetima otplate i 50 postotnim jamstvom Hrvatske agencijeza malo gospodarstvo po
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva užurbano radi na izradi program razvoja stočarstva u Hrvatskoj kojim bi se kroz poticaje, kapitalne subvencije u iznosu od 25 posto vrijednosti investicije, te kroz novu kreditnu liniju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) s iznimno povoljnim uvjetima otplate i 50 postotnim jamstvom Hrvatske agencije za malo gospodarstvo potaknuo razvoj stočarske proizvodnje.

Istaknuo je to pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Stjepan Mikolčić na današnjem predstavljanju godišnjeg izvješća Hrvatskog stočarskog centra (HSC).

Mikolčić je kazao kako otvoreno tržište, odnosno priključenje Hrvatske europskim integracijama, traži rekonstrukciju domaće stočarske proizvodnje kako bi se povećala njezina konkurentnost. Podsjetio je i kako ovih dana u saborsku proceduru idu izmjene i dopune Zakona o poticajima i potporama u poljoprivrede u kojima je veći naglasak dan razvoju stočarstva.

Govoreći o radu HSC-a njegov ravnatelj Krešimir Kuterovac istaknuo je kako je 2003. bila godina reforme budući su aktivnosti prvenstveno bile usmjerene na prilagođavanje europskim standardima, što je preduvjet za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Prema podacima HSC-a stočarska proizvodnja čini oko 45 posto bruto domaćeg proizvoda hrvatske poljoprivrede, a polovica tog udjela pripada govedarstvu i mljekarstvu.

Proizvodnja mlijeka po gospodarstvu je u porastu, a taj trend nastavit će se i dalje, rečeno je. Tako je prema podacima HSC-a 45.000 gospodarstava aktivno prisutnih u isporuci mlijeka, a 13.000 tek povremeno.

Okrupnjavanje seoskih obiteljskih gospodarstava, povećanje proizvodnje po svakoj proizvodnoj jedinici, primjena novih tehnologija i poboljšanje ukupnog menadžmenta na farmama ono je na čemu treba raditi i što nam treba biti cilj želimo li poboljšati položaj stočarstva, govedarske proizvodnje te proizvodnje mlijeka, istaknuto je na skupu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙