FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SINDIKALNO DRUŽENJE SSSH KARLOVAČKE ŽUPANIJE I SAVEZA SLOBODNIH SINDIKATA DOLENJSKE I BELE KRAJINE

KARLOVAC, 28. svibnja 2004. (Hina) - U Karlovcu je danas održanotradicionalno sindikalno druženje Saveza samostalnih sindikata (SSSH)Karlovačke županije i Saveza slobodnih sindikata Bele Krajine iDolenjske, iz Slovenije, u sklopu kojeg je odigrana i malonogometnautakmica.
KARLOVAC, 28. svibnja 2004. (Hina) - U Karlovcu je danas održano tradicionalno sindikalno druženje Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Karlovačke županije i Saveza slobodnih sindikata Bele Krajine i Dolenjske, iz Slovenije, u sklopu kojeg je odigrana i malonogometna utakmica.

Na druženju su bili nazočni i predsjednici hrvatske i slovenske sindikalne središnjice Vesna Dejanović i Dušan Semovič.

Na tiskovnoj konferenciji govorili su o sindikalnoj suradnji, ističući da se samo sindikalno organizirano radništvo može oduprijeti težnjama kapitalista da se kroz integracijske procese, radi bolje konkurentnosti robe na europskom tržištu, smanji cijena rada i time radnička prava.

S tim u vezi predsjednica SSSH Vesna Dejanović rekla je da "harmonizacija hrvatskoga gospodarstva s europskim ne znači srozavanje cijene rada jer je kod nas cijena rada velika, a plaće male, što samo znači da se država mora pozabaviti poreznom politikom i drugim davanjima".

"Nama je Slovenija primjer u onome što mi još nismo, a trebali bismo učiniti, a mnogi su konkretni primjeri suradnje pokazali da si možemo pomoći", dodala je.

U obje države ima po šest sindikalnih središnjica, pa su se i gosti i domaćini složili da vlada sindikalno nejedinstvo, zbog čega su radnici u istoj tvrtki nerijetko razjedinjeni u dva, tri ili više sindikata.

"Ima primjera kada se radnici različitih sindikata doslovce potuku kada treba djelovati, a tada poslodavac likuje", rekla je Vesna Dejanović.

Dušan Semovič rekao je da "dobar socijalni dijalog jamči bolji život elitama, ali i radnicima. Elite su zbog konkurentnosti htjele smanjiti radnička prava u proteklom razdoblju, ali mi smo izborili prihvatljive minimalne standarde za radnike jer se ne može ići na globalno tržište s prestrašenim radnikom", rekao je predsjednik Saveza slobodnih sindikata Bele krajine i Dolenjske Dušan Semovič.

Jože Miklič, tajnik Slobodnih sindikata Slovenije za Dolenjsku i Belu krajinu, rekao je da je u proteklih 12 godina suradnja dviju država oscilirala, ali ne i suradnja sindikata uz granicu.

Ustvrdio je da će se njihov sindikat boriti da se poveća kvota radnika stranaca izvan Europske unije, koja je sada samo 17.500, a popunjavaju je uglavnom radnici iz Hrvatske, BiH i Kosova. To se posebice odnosi na radnike uz granicu jer, kako je istaknuo, nije prihvatljivo da radnik iz Slovačke, za kojeg država mora osigurati infrastrukturu i stanove, ima prednost pred radnicima iz Hrvatske, koji mogu putovati na posao.

"Borimo se da imamo veći udjel u odlučivanju kroz Odbor za zapošljavanje da bismo izborili jednakopravnost ili prioritetno pravo radnika iz Hrvatske", rekao je Miklič.

Istaknuo je kako je jedan od argumenata da radnicima iz npr. Slovačke ili Poljske Slovenija mora osigurati svu infrastrukturu, uključujući i stan, a hrvatski radnik uz granicu može svaki dan putovati na posao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙