FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAMO S NUKLEARNIM OTPADOM IZ NUKLEARKE KRŠKO - TISAK

LJUBLJANA,21. svibnja(Hina) - Postoji čak devet scenarija kako ekološkisanirati teren na kojemu sada radi nuklearka Krško i trajno seriješiti nuklearnog otpada, a sve će ovisiti o sredstvima kojeosiguraju suvlasnici - Hrvatska i Slovenija.
LJUBLJANA,21. svibnja(Hina) - Postoji čak devet scenarija kako ekološki sanirati teren na kojemu sada radi nuklearka Krško i trajno se riješiti nuklearnog otpada, a sve će ovisiti o sredstvima koje osiguraju suvlasnici - Hrvatska i Slovenija.

Kako u petak piše ljubljansko "Delo", tzv. program dekomisije (razgradnje) nuklearke sa svim tim elementima, što ga je izradilo slovensko ministarstvo za okoliš i prostor, poslan na recenziju jednom istaknutom međunarodnom stručnjaku, a recenzija će vjerojatno biti dostavljena krajem ovog mjeseca, neposredno pred novi sastanak međudržavne slovensko-hrvatske komisije za provedbu ugovora o nuklearci.

"Ako se to dogodi, onda bi u lipnju povjerenstvo s njime moglo biti upoznato, a u srpnju bi ga moglo i definitivno potvrditi", izjavio je za "Delo" Ivo Novak, podtajnik na ministarstvu za okoliš, prostor i energetiku. Ne želeći govoriti o recenzentu kojemu je povjeren projekt razgradnje, Novak je rekao da se radi o istaknutom stručnjaku na području nuklearne energije koji ima mnoštvo referenci, a nije komercijalno povezan niti sa slovenskom niti s hrvatskom državnom agencijom zaduženom za pitanje nuklearnog otpada.

"Obratili smo se stvarno dobrom stručnjaku kojega su nedavno angažirali i Švicarci da im izradi projekt regionalnog deponija za nuklearni otpad", rekao je Ivo Novak.

Kako piše "Delo", ugovorom o krškoj nuklearci predviđeno je da se lokacija za nuklearni otpad naznači najkasnije do 2008. , te da do 2013. godine bude upotrijebljena. Slovenija će sa svoje strane odmah obavijestiti Hrvatsku čim bude poznata lokacija na slovenskom teritoriju. Ukoliko Hrvatska do tada nađe jeftinije rješenje, onda će sav otpad ići na hrvatsku lokaciju, s time da će Slovenija pokriti svoju polovicu troškova. "Isto vrijedi u slučaju da skladište otpada bude u Sloveniji jer je varijanta da se dogradi zajedničko skladište jeftinija", ocijenio je za "Delo" Đorđe Žebeljan, državni tajnik u istom ministarstvu okoliša, prostora i energetike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙