FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KAMO S OTPADOM IZ NUKLEARNE KRŠKO?

ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Postoji čak devet scenarija ekološkesanacije terena na kojem je danas smještena nuklearna elektrana Krškoi trajnog rješavanja problem nuklearnog otpada, a sve će ovisiti osredstvima koje osiguraju suvlasnici - Hrvatska i Slovenija, upozoravaljubljansko "Delo".
ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Postoji čak devet scenarija ekološke sanacije terena na kojem je danas smještena nuklearna elektrana Krško i trajnog rješavanja problem nuklearnog otpada, a sve će ovisiti o sredstvima koje osiguraju suvlasnici - Hrvatska i Slovenija, upozorava ljubljansko "Delo".

Takozvani program dekomisije (razgradnje) nuklearke, što ga je izradilo slovensko ministarstvo za okoliš i prostor, poslan na recenziju jednom istaknutom međunarodnom stručnjaku, a njegovo će mišljenje vjerojatno biti dostavljeno krajem ovog mjeseca, neposredno pred novi sastanak međudržavnog slovensko-hrvatskog povjerenstva za provedbu ugovora o nuklearci, ističe list.

"Ako se to dogodi, onda bi u lipnju povjerenstvo s njime moglo biti upoznato, a u srpnju bi ga moglo i definitivno potvrditi", izjavio je za "Delo" Ivo Novak, podtajnik na ministarstvu za okoliš, prostor i energetiku.

Ne želeći govoriti o recenzentu kojemu je povjeren projekt razgradnje, Novak je rekao da se radi o istaknutom stručnjaku na području nuklearne energije, koji ima mnoštvo referenci a nije komercijalno povezan niti sa slovenskom niti s hrvatskom državnom agencijom zaduženom za pitanje nuklearnog otpada, prenosi ljubljanski list.

"Obratili smo se stvarno dobrom stručnjaku kojega su nedavno angažirali i Švicarci da im izradi projekt regionalnog deponija za nuklearni otpad", rekao je Ivo Novak.

Kako piše "Delo", ugovorom o nuklearci u Krškom predviđeno je utvrđivanje lokacije za nuklearni otpad najkasnije do 2008. godine, a do 2013. trebala bi se početi i koristiti. Slovenija će sa svoje strane odmah obavijestiti Hrvatsku čim bude poznata lokacija na slovenskom teritoriju. Ako pak Hrvatska do tada nađe jeftinije rješenje, sav će otpad ići na hrvatsku lokaciju, s time da će Slovenija pokriti svoju polovicu troškova, tumači ljubljanski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙