FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sindikat: ako vlada ne pristane na povećanje plaća u srednjim školama najesen moguć štrajk

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Ako Vlada ne prihvati zahtjev zapovećanjem plaća zaposlenima u srednjem školstvu za 20 posto kroziduće tri godine, Nezavisni sindikat srednjih škola od 1. rujna početće s akcijama, uključujući i štrajk, pa bi se moglo dogoditi danajesen školska godina ne počne na vrijeme.
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Ako Vlada ne prihvati zahtjev za povećanjem plaća zaposlenima u srednjem školstvu za 20 posto kroz iduće tri godine, Nezavisni sindikat srednjih škola od 1. rujna počet će s akcijama, uključujući i štrajk, pa bi se moglo dogoditi da najesen školska godina ne počne na vrijeme.

Sadašnji kolektivni pregovori Vlade i sindikata srednjeg školstva trebali bi završiti do 4. lipnja, a ako Vlada ne pristane na traženo povećanje plaća Nezavisni sindikat odmah će započeti pripremu industrijskih akcija za početak iduće školske godine, najavio je predsjednik sindikata Andrija Puljević na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikat traži da se povećanjem koeficijenata kroz iduće tri godine postupno povećaju plaće za ukupno 20 posto, što bi stajalo oko 300 milijuna kuna godišnje, čime bi se ispravila nepravda prema srednjoškolskim nastavnicima.

"Spremni smo na bilo kakve kompromise, osim u jednom - mora se popraviti materijalni položaj zaposlenih u srednjem školstvu jer zaostaje za svim ostalim djelatnicima javnih službi", istaknuo je Puljević.

Nažalost, Vladin pregovarački odbor ponovno nema ovlasti za prihvaćanje bilo kakvih sindikalnih prijedloga, pa sindikat na idućem krugu pregovora očekuje ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, jer bez njegovih odgovora daljnji sastanci nemaju smisla.

Bude li Nezavisni sindikat organizirao štrajk, pozvat će sindikate osnovnog i visokog školstva da se priključe, iako Puljević očekuje da će opet morati štrajkati sami.

Puljević je kritizirao prijedlog izmjena Zakona o srednjem školstvu ocjenivši da Vlada ne želi promijeniti ništa osim upravljanja i dijela financiranja, što nisu suštinski nego marginalni problemi.

Također je podržao uvođenje državne mature naglasivši da su sve predviđene promjene moguće samo uz dodatna ulaganja u srednjoškolski sustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙