FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIJEKA: SKUPŠTINA TRIJU LUČKIH SINDIKATA

RIJEKA: SKUPŠTINA TRIJU LUČKIH SINDIKATARIJEKA,23. svibnja(Hina) - Tri lučka sindikata podnijet će kaznenuprijavu protiv Uprave Luke Rijeke zbog kršenja kolektivnog ugovora ukojemu je navedeno da prije zapošljavanja kooperantskih tvrtki Upravamora zatražiti suglasnost sindikata, zaključeno je danas nazajedničkoj Izvanrednoj skupštini triju lučkih sindikata.
RIJEKA,23. svibnja(Hina) - Tri lučka sindikata podnijet će kaznenu prijavu protiv Uprave Luke Rijeke zbog kršenja kolektivnog ugovora u kojemu je navedeno da prije zapošljavanja kooperantskih tvrtki Uprava mora zatražiti suglasnost sindikata, zaključeno je danas na zajedničkoj Izvanrednoj skupštini triju lučkih sindikata.

Sindikati tvrde da se radnici koji su otišli iz Luke i primili otpremnine često zapošljavaju u kooperantskim tvrtkama koje obavljaju lučke poslove, te tako ruše cijenu rada i utječu na povećanje norme. S jedne se strane otpuštaju i umirovljuju prekobrojni, a onda se zapošljavaju kod kooperanata, rečeno je na skupštini.

Izvanrednu skupštinu sazvali su predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenika Riječke luke (SSZRL), Nezavisnog sindikata zaposlenika u Riječkoj luci (NSZRL) i Lučkoga slobodnog sindikata (LSS), a odazvalo se više od 90 posto izaslanika.

Jednoglasno je prihvaćeno i da sindikati zatraže smjenu Nadzornog odbora Luke, te da se od ovlaštenih institucija zatraži da utvrde što je uzrokovalo takvo stanje i neaktivnost Hrvatskog fonda za privatizaciju u rješavanju problema.

Od vladajućih struktura zatražili su da radnicima osiguraju dostojna prava i uvjete rada.

Skupština je ovlastila predstavnike sindikata da organiziraju sve sindikalne akcije, među kojima i štrajk najavljen za kraj lipnja, zbog neprovođenja odredaba kolektivnog ugovora. Pregovori o novom kolektivnom ugovoru traju oko šest mjeseci. Sindikati traže veće plaće, a po riječima sindikalista, Uprava je spremna povećati plaće ako se norma poveća za 30 posto.

Predsjednici sindikata Vlatko Mandekić (NSZRL), Roberto Zubčić (SSZRL) i Drago Jelčić (LSS) izvijestili su članove skupštine o nalazima Ureda za državnu reviziju, koji je obavio reviziju pretvorbe i privatizacije Luke Rijeke d.d. U revizijskom izvješću, koje je nedavno prihvatio Hrvatski sabor, među ostalim stoji da postupak pretvorbe Luke Rijeke "nije obavljen u potpunosti u skladu s odredbama Zakona o pretvorbi". Kasniji postupak privatizacije ocijenjen je zakonitim.

Zubčić je istaknuo da radnici traže pravednu privatizaciju te da će - bude li trebalo - Luku i fizički braniti.

Govoreći o poslovanju Luke, podsjetio je da količinu prekrcana tereta ne prate odgovarajući financijski rezultati, te da je Luka prošle godine radila s gubitkom. Istaknuo je da su radničke plaće preniske. Prosječna je neto plaća oko 3000 kuna, a u ostalim tvrtkama koje se bave tom djelatnošću plaće su oko 4700 kuna.

Predstavnici sindikata drže da bi bilo dobro da riječka Gradska uprava uđe u vlasničku strukturu Luke, no, kažu, zasad od gradskih vlasti imaju samo deklarativnu potporu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙