FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽUŽUL I GRABAR-KITAROVIĆ RAZGOVARALI S VELEPOSLANICIMA DRŽAVA EU-A

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslovaMiomir Žužul i ministrica europskih integracija KolindaGrabar-Kitarović susreli su se u četvrtak u Ministarstvu vanjskihposlova u Zagrebu s veleposlanicima država članica Europske unijeakreditiranima u Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović susreli su se u četvrtak u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu s veleposlanicima država članica Europske unije akreditiranima u Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo.

Slijedom pozitivnog mišljenja Europske komisije o zahtjevu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, Žužul je veleposlanike izvijestio o intenzivnim aktivnostima hrvatske Vlade u provođenju sveobuhvatnih reformi čiji je cilj integracija Hrvatske u Europsku uniju.

Ministarstvo je priopćilo da je Žužul na sastanku izložio osnovne zaključke sastanka privremenog odbora za provedbu privremenog sporazuma s Europskom unijom o trgovinskim i s njima povezanim pitanjima, održanog u srijedu.

Žužul je najavio da će hrvatska Vlada modificirati nacionalni program za pridruživanje Europskoj uniji za 2004., sukladno kratkoročnim i srednjoročnim prioritetima europskog partnerstva, čije se usvajanje očekuje sljedećih tjedana.

On je isto tako podsjetio na postignuća Vlade u ispunjavanju političkih kriterija, a osobito u vezi sa suradnjom Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, procesom povratka izbjeglica, reformom pravosuđa, zaštitom manjina i regionalnom suradnjom, priopćeno je.

Ministar vanjskih poslova je prenio veleposlanicima očekivanja Vlade da će države članice Unije na sastanku Europskog vijeća 17. i 18. lipnja u Bruxellesu donijeti odluku o datumu otvaranja pregovora o pristupanju Hrvatske i da će Hrvatska steći status države kandidata.

Žužul je zatražio potporu veleposlanika u cilju usvajanja za Hrvatsku povoljnih zaključaka Europskog vijeća. Ponovio je da će daljnje institucionalno približavanje Hrvatske Europskoj uniji biti snažna poruka državama jugoistočne Europe da slijede primjer i reformski put Hrvatske.

Ministar je potvrdio da će Hrvatska i nadalje biti angažirana u jačanju regionalne suradnje i stabilnosti kao i u rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim državama u duhu europske suradnje, priopćeno je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙