FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: TALIJANSKA POTPORA HRVATSKOM PRIKLJUČIVANJU EU-U UZ RJEŠAVANJE PITANJA OPTANATA I RIBARENJA

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Talijanski doministar za proizvodnedjelatnosti Adolfo Urso, govoreći o sporazumu o stabilizaciji ipridruživanju Hrvatske EU-u koji talijanski parlament još nijeratificirao, potvrdio je za posjeta Hrvatskoj da Italija podržavaulazak Hrvatske u EU ali da "prvo treba riješiti dva problema, kojeje, između ostalog, već iznijela i Europska un
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Talijanski doministar za proizvodne djelatnosti Adolfo Urso, govoreći o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU-u koji talijanski parlament još nije ratificirao, potvrdio je za posjeta Hrvatskoj da Italija podržava ulazak Hrvatske u EU ali da "prvo treba riješiti dva problema, koje je, između ostalog, već iznijela i Europska unija", prenosi agencija ANSA.

"Prvo je povijesno pitanje prava optanata i glede toga smo već osnovali jedno povjerenstvo koje radi, premda možda presporo, na nalaženju forme koja bi zadovoljila one kojima su predugo bila uskraćivana njihova prava kao i na utvrđivanju imovine, popisujući dobra koja nisu izuzeta prethodnim međunarodnim sporazumima. Drugo pitanje odnosi se na pravo ribarenja, a i time se bavi jedno trilateralno talijansko, slovensko i hrvatsko povjerenstvo", rekao je Urso za posjeta Hrvatskoj, prenosi agencija.

"Put koji se sugerira je stvaranje mješovitih društava za zajedničko iskorištavanje Jadrana, kao što je bilo i s Tunisom. Ne bismo željeli učiniti grešku koju smo učinili sa Slovenijom, gdje su pitanje prenaglo zaključena i rezultat nije bio pozitivan, poglavito spram naših Talijana u inozemstvu. Hrvatska je, međutim, dala vrlo pozitivne signale preko predsjednika Sanadera čiju je vladu, podsjećam, podržava i stranka koja ovdje dobiva potporu talijanskih zajednica", rekao je Urso, prenosi ANSA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙