FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: EUROPSKI PROBLEMI MORAJU BITI PRIORITET EU-A

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska ima potencijal za hvatanjekoraka s Bugarskom i Rumunjskom kada je riječ o pristupu Europskojuniji, konstatira u prilogu za Frankfurter Allgemeine Zeitungspecijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe ErhardBusek.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska ima potencijal za hvatanje koraka s Bugarskom i Rumunjskom kada je riječ o pristupu Europskoj uniji, konstatira u prilogu za Frankfurter Allgemeine Zeitung specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek.

Pretpostavka za realizaciju tog potencijala jest skorašnje rješavanje problema koji ta zemlja ima u odnosu s ICTY-jem, upozorava Busek, ističući da EU mora uskoro izraditi diferenciraniju i ofenzivniju strategiju za regiju zapadnog Balkana.

Usprkos brojnim dobrim idejama o daljem europskom susjedstvu jugoistočni dio kontinenta mora biti bliži Europskoj uniji od Izraela, Palestine ili Egipta, sugerira specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe, upozoravajući da je riječ o pitanju prioriteta a to je za EU ipak Europa.

Hrvatska i Makedonija istaknule su kandidaturu za pristup Uniji a njihovi su zahtjevi ipak manje problematični i ne donose sa sobom tako mnogo spornih pitanja kao odgovarajuća težnja Turske, podsjeća Busek, ističući da zemlje zapadnog Balkana - Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija i SCG - zajedno imaju upola manje stanovnika nego Turska.

Osim toga, njihov pristup EU-u ključni je preduvjet za snažniju političku ulogu Unije na Crnom moru, u istočnom dijelu Sredozemlja i na Bliskom Istoku, upozorava specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe u FAZ-u, zaključujući da Bruxelles mora usredotočiti svoje mirovne napore na onaj dio Europe u kojem su donedavno bjesnili ratovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙