FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČEŠKI PREMIJER: BEZ ZAJEDNIČKE POLITIKE EU PREMA ZAPADNOM BALKANU, NE PODUPIREMO KANDIDATURU RH

PRAG, 20. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Češki premijer Vladimir Spidladrži da EU mora prvo formulirati zajedničku politiku prema svimdržavama zapadnog Balkana prije no što otvori pregovore o pristupu sHrvatskom, prenijela je njemačka agencija dpa pisanje češkog tiska.
PRAG, 20. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Češki premijer Vladimir Spidla drži da EU mora prvo formulirati zajedničku politiku prema svim državama zapadnog Balkana prije no što otvori pregovore o pristupu s Hrvatskom, prenijela je njemačka agencija dpa pisanje češkog tiska.

"Prije toga Češka neće poduprijeti pristup Hrvatske u EU", rekao je Spidla u razgovoru za češki dnevnik Mlada fronta dnes (izdanje od srijede, 19. svibnja).

Zajednička strategija prema Balkanu je, po mišljenju češkog premijera, važna budući da Balkan predstavlja potencijalno krizno žarište koje bi moglo postati poput Palestine. U pogledu planiranog pristupa Bugarske i Rumunjske godine 2007. godine Češka, istaknuo je Spidla, nema ograda.

U istom interviewu češki je premijer govorio i o zajedničkom europskom ustavu te istaknuo kako smatra isključenim da se uskoro dođe do suglasja. "Prilično sam skeptičan glede usuglašavanja mišljenja o zajedničkom ustavu i teško da mogu zamisliti kako bismo u tome mogli uspjeti za nekoliko tjedana", rekao je socijaldemokratski premijer Spidla. Bilo bi bolje, drži Spidla, kad bi se summit EU planiran za 17. lipnja otkazao, ako se prije toga ne nazru jasni obrisi kompromisnog rješenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙