FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O OČEKIVANIM KORISTIMA OD STATUSA KANDIDATA ZA ČLANSTVO U EU

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Uoči očekivane odluke Europskogvijeća u lipnju, kojom bi Hrvatska trebala dobiti status kandidata začlanstvo u Europskoj uniji, u Zagrebu je u četvrtak organiziranameđunarodna konferencija o koristima, koje bi Hrvatska mogla imatiprelaskom iz statusa potencijalnog u stvarnog kandidata.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Uoči očekivane odluke Europskog vijeća u lipnju, kojom bi Hrvatska trebala dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, u Zagrebu je u četvrtak organizirana međunarodna konferencija o koristima, koje bi Hrvatska mogla imati prelaskom iz statusa potencijalnog u stvarnog kandidata.

Konferenciju naslovljenu "Hrvatska: očekivane koristi od statusa države kandidatkinje za članstvo u EU", organizirao je Institut za međunarodne odnose u suradnji s Delegacijom Europske komisije u Zagrebu i Zakladom Friedrich Ebert.

Konferenciju je otvorio hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je izrazio uvjerenje da će Hrvatska na summitu EU-a u lipnju u Bruxellesu dobiti status kandidata i datum za početak pregovora o članstvu.

Nakon "povijesnog datuma 20. travnja, kada je Europska komisija objavila pozitivan avis, očekujemo da će 17. i 18. lipnja također biti veliki datum kada ćemo dobiti status kandidata i datum za početak pregovora o punopravnom članstvu", rekao je premijer Sanader

Od statusa kandidata Hrvatska će imati brojne koristi, primjerice pristup predpristupnim fondovima, jačanje gospodarske i socijalne kohezije, postaje privlačnija stranim investitorima, dobiva bolji međunarodni imidž, što je posebno važnu za našu turističku industriju, rekao je Sanader.

Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović rekla je da će Hrvatska s kandidatskim statusom za sljedeće dvogodišnje razdoblje dobiti pravo na pristup trima predpristupnim fondovima: ISPA, SAPARD i PHARE.

ISPA (Instrument za strukturne politike u predpristupnom razdoblju), program je namijenjen pružanju pomoći zemljama kandidatima u području prometa i zaštite okoliša. SAPARD je posebni pristupni program za poljoprivredu i ruralni razvoj, a PHARE je program pomoći za gospodarsko restrukturiranje.

Ministrica Grabar Kitarović istaknula je važnost jačanja apsorpcijskih mogućnosti hrvatske administracije bez čega ta pomoć neće moći biti u potpunosti iskorištena.

Reinhard Priebe, direktor za zapadni Balkan u Općoj upravi Europske komisije za vanjske odnose, rekao je da je u ovom trenutku nemoguće reći koliko će ta pomoć iznositi, ali da će svakako biti veća nego što je Hrvatska dosad primala. Ta pomoć definirana je u okvirnom sedmogodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje od 2000.-2007. Nakon toga donijet će se novi proračun i vjerojatno odrediti novi instrumenti pomoći za zemlje kandidate.

Priebe je rekao kako očekuje da će Europsko vijeće slijediti preporuku Komisije i dodijeliti Hrvatskoj status kandidata i odrediti datum pregovora.

U vezi s datumom za početak pregovora i premijer Sanader je izrazio uvjerenje da će Europsko vijeće donijeti odluku o tome zajedno s odlukom o kandidatskom statusu.

"Mislim da se o tome vode nepotrebne rasprave. Mislim da ćemo dobiti obje odluke, pri čemu računam na potporu naših prijatelja", rekao je Sanader najavivši da će svim premijerima zemalja članica EU-a poslati pismo prije početka summita.

Vladimir Gligorov s bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije izjavio je za Hinu da bi bilo "logično" da Europsko vijeće uz status kandidata odredi i datum za početak pregovora "ili barem jasnu vremensku odrednicu".

Svi su govornici na konferenciji istaknuli važnost nastavka reformi te hrvatsku ulogu u regiji jugoistočne Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙