FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRIEBE SE NADA BRZOM RJEŠENJU PITANJA RIBOLOVNO-EKOLOŠKE ZONE

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Europska komisija izrazila je naduda će se sljedeći tjedan u Bruxellesu pronaći rješenje za pitanjehrvatske ribolovno-ekološke zone u Jadranu u pregovorima izmeđupredstavnika Hrvatske, Slovenije i Italije uz posredstvo Europskekomisije, izjavio je u srijedu u Zagrebu dužnosnik Europske komisije.
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Europska komisija izrazila je nadu da će se sljedeći tjedan u Bruxellesu pronaći rješenje za pitanje hrvatske ribolovno-ekološke zone u Jadranu u pregovorima između predstavnika Hrvatske, Slovenije i Italije uz posredstvo Europske komisije, izjavio je u srijedu u Zagrebu dužnosnik Europske komisije.

"Europska komisija pomoći će da se pronađe rješenje, ali neće arbitrirati. Stekao sam dojam da su strane zainteresirane da se pronađe zajedničko rješenje i nadam se da će se to postići sljedeći tjedan", rekao je Reinhard Priebe, direktor u Općoj upravi Europske komisije za vanjske poslove.

Priebe je to izjavio nakon sastanka Privremenog odbora Europske unije i Hrvatske.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije dogovorili su u utorak u Portorožu da se o ribolovno-ekološkoj zoni pregovara uz posredstvo Europske komisije. Sljedeći tjedan, 4. lipnja u Bruxellesu sastat će se državni tajnici triju ministarstava s predstavnicima Europske komisije.

Hrvatski sabor u listopadu je proglasio ribolovno-ekološku zonu, čija bi primjena trebala početi u listopadu ove godine, a Italija i Slovenija to su ocijenile "jednostranom potezom".

Priebe je treći godišnji sastanak Privremenog odbora ocijenio "plodnim i konstruktivnim".

Privremeni odbor zajedničko je tijelo Hrvatske i EK. Hrvatsko izaslanstvo predvodila je ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, a izaslanstvo Komisije predvodio je Priebe.

Na sastanku Privremenog odbora razgovaralo se o provedbi Privremenog sporazuma između Hrvatske i EU-a.

Priebe je pohvalio "ozbiljan posao koji je učinjen na reformi pravosuđa".

Također je rekao da Europska komisija smatra tzv. šećernu aferu "u osnovi riješenom".

Nakon potpisivanja Privremenog sporazuma, Hrvatska je višestruko povećala izvoz šećera na europsko tržište, što je izazvalo sumnje nekih zemalja članica da je riječ o šećeru koji se ne proizvodi u Hrvatskoj.

Upitan kada će Hrvatska ući u sustav paneuropske dijagonalne kumulacije podrijetla, što bi omogućilo lakši ulazak njezinih proizvoda na europsko tržište, Priebe je rekao da u Komisiji "shavaćaju važnost toga pitanja. Nastojat ćemo to riješiti što prije, ali za to je potrebno vrijeme".

Ministrica Grabar Kitarović rekla je da je hrvatska strana izvijestila predstavnike Europske komisije o napretku ispunjavanja kriterija, o napretku procesa reformi, napose u području ispunjavanja političkih kriterija, te o gospodarskom stanju u Hrvatskoj.

"Ovo je bila prva službena prilika za Hrvatsku da se očituje na tekst avisa Europske komisije, kao i na predloženi tekst europskog partnerstva. Trenutno je u tijeku revizija našeg nacionalnog programa za približavanje EU-u i u sklopu te revizije bit će uključene i preporuke iz avisa i europskog partnerstva", rekla je ministrica europskih integracija.

Ona je dodala da je Komisija pozdravila napredak u usklađivanju zakonodavstva uz naglasak na potrebu njegove implementacije putem jakih i učinkovitih institucija u području tržišnog natjecanja, zaštite intelektualnog vlasništva, poreza i carina itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙