FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Delo: slovenska javnost iznenađena reakcijom premijera Sanadera na slučaj uzgajališta Sargus

LJUBLJANA,31. prosinca(Hina) - Slovensku javnost vrlo je iznenadilareakcija hrvatskog premijera Ive Sanadera na štetu pričinjenu umaškojribarskoj zadruzi Sargus na njenom uzgajalištu školjaka u Savudrijskojvali prošlog tjedna, navodi u subotu ljubljansko Delo, misleći pritomna notu hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskihintegracija u kojoj se traži uključivanje slovenske policije u tajslučaj.
LJUBLJANA,31. prosinca(Hina) - Slovensku javnost vrlo je iznenadila reakcija hrvatskog premijera Ive Sanadera na štetu pričinjenu umaškoj ribarskoj zadruzi Sargus na njenom uzgajalištu školjaka u Savudrijskoj vali prošlog tjedna, navodi u subotu ljubljansko Delo, misleći pritom na notu hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u kojoj se traži uključivanje slovenske policije u taj slučaj.

Uzgajalište školjaka umaške ribarske zadruge Sargus, tristotinjak metara ispred turističkog naselja Kanegre, uništeno je prije tjedan dana.

"Slovensku javnost iznenadila je neobična reakcija premijera Sanadera i najava diplomatske note u kojoj se traži da u rješenju incidenta sudjeluje i slovenska policija", navodi Delo, koje dodaje da se spomenuto uzgajalište školjaka nalazi u "ribolovnom rezervatu Portorož".

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH uputilo je 23. prosinca diplomatsku notu slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu u kojoj podsjeća da je dan prije nepoznati počinitelj uništio splavi iz uzgajališta školjki u Savudrijskoj vali kada je uništeno između 10 i 20 tona konzumne dagnje po veleprodajnoj cijeni od 10 kuna po kilogramu te su prerezani konopi za sidrenje 110 bova.

U noti MVPEI traži da se i nadležna tijela Republike Slovenije uključe u istragu radi otkrivanja i kažnjavanja počinitelja toga incidenta, te se izražava uvjerenje da i ovaj incident ukazuje na potrebu da se što prije postigne dogovor oko pitanja granice na moru i podsjeća na službeni prijedlog Republike Hrvatske o upućivanju rješavanja toga pitanja nekom međunarodnom pravosudnom tijelu.

Slovenija je dosad Hrvatskoj uputila osam diplomatskih nota u vezi sa spomenutim uzgajalištem zbog ocjena da je to "politički" projekt kojim se politikom gotovih činjenica želi prejudicirati morska granica. Zadnja nota u vezi sa uzgajalištem predana je prije godinu i pol dana, kad je tadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl zbog postavljanja crvenih oznaka uz uzgajalište upozorio da se tako kvari izgled hrvatske i slovenske obale, te Piranskog zaljeva.

Slovenija je nedavno protestirala i zbog najnovijeg hrvatskog pravilnika o ribolovnim područjima koji po mišljenju slovenske diplomacije predstavlja posezanje u područje pod slovenskom suverenošću, navodi Delo.

Piranski ribari, navodi list, navode da bi počinitelja štete na uzgajalištu školjaka najlakše našli hrvatska vojska ili slovenska policija na osnovi radarske kontrole i da u pronalaženju krivaca treba poći od pravnog načela kome taj incident stvarno koristi, piše Delo.

"Reakcija hrvatske vlade koja je Sargusu odmah isplatila 200.000 kuna odštete izaziva različite sumnje jer je u Sloveniji uzgajalište školjaka na Kanegri od početka označeno kao političko, a hrvatski ribari za vrijeme bivše Jugoslavije u zaljevu nikad nisu uzgajali ribe ili školjke", navodi Delo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙