FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana odgovorila na današnju izjavu MVPEI-a

LJUBLJANA,15. prosinca(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslovaodazvalo se u četvrtak na priopćenje hrvatskog MVPEI, u kojemu suslužbena stajališta Ljubljane od ponedjeljka ocijenjena nekorektnimpokušajem zloupotrebe članstva Slovenije u EU u bilateralnom sporu sHrvatskom, kratkom izjavom u kojoj su samo ponovljeni raniji stavovi itvrdnja da se radi o pitanjima koja bi trebalo riješiti tijekompregovora Hrvatske s Europskom unijom.
LJUBLJANA,15. prosinca(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova odazvalo se u četvrtak na priopćenje hrvatskog MVPEI, u kojemu su službena stajališta Ljubljane od ponedjeljka ocijenjena nekorektnim pokušajem zloupotrebe članstva Slovenije u EU u bilateralnom sporu s Hrvatskom, kratkom izjavom u kojoj su samo ponovljeni raniji stavovi i tvrdnja da se radi o pitanjima koja bi trebalo riješiti tijekom pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

"Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije ponovo naglašava da će vrijeme pristupnih pregovora RH s EU biti prigoda koju Slovenija i Hrvatska mogu iskoristiti za konstruktivne razgovore i rješenje pitanja u europskom duhu", navedeno je među ostalim u priopćenju za javnost.

Slovenija je svoja stajališta o neriješenom graničnom pitanju već iznijela u više prilika i ta su stajališta javno dostupna, stoji u priopćenju koje je kasno popodne objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova na svojim web-stranicama.

MVPEI RH se u četvrtak se oglasilo priopćenjem u povodu dokumenata objavljenih u ponedjeljak na službenoj internet stranici Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije, pod naslovima: "Stajališta o graničnompitanju između Slovenije i Hrvatske" i "Stajališta o pitanju garancija nekadašnje Jugoslavije za devizne štedne uloge".

Hrvatsko ministarstvo je u priopćenju naglasilo kako je temeljna pretpostavka rješavanja spornih pitanja istinit, objektivan i korektan prikaz dosadašnjeg tijeka pregovora što nije slučaj u navedenim slovenskim "Stajalištima".

MVPEI potom "ocjenjuje nepotrebnim i neprimjerenim da Republika Slovenija svoje članstvo u Europskoj uniji i NATO-u koristi kao element uvjetovanja ili pritiska na susjednu prijateljsku državu. Povezivanje i uvjetovanje rješenja graničnog pitanja, prema navedenim Stajalištima slovenske strane, s rješenjem drugih otvorenih pitanja suprotno je međunarodnim standardima i dodatno opterećuje odnose".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙