FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 30. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 30. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Europska unija u petak je sazvala za 4. siječnja sastanak dužnosnika iz sektora energetike svojih 25 zemalja članica koji će razgovarati o sporu između Rusije i Ukrajine oko isporuka prirodnog plina. Glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj Tardio kazao je da bi Europska unija trebala biti spremna za sve mogućnosti te bi "trebala zauzeti zajedničko stajalište". Moskva isporučuje Kijevu plin po cijeni od 50 dolara za 1.000 metara kubičnih, a ruski plinski div Gazprom želi učetverostručiti tarife i postići cijenu međunarodnih tržišta. Rusija, koja pokriva trećinu ukrajinskih potreba za plinom, prijeti otkazom isporuka ne prihvati li Kijev novu cijenu a Kijev uzvraća da će se u tom slučaju namiriti plinom koji Rusija preko Ukrajine isporučuje za Europu.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko predložio je u petak svome kolegi Vladimiru Putin zamrzavanje cijene ruskog plina koji se uvozi u Ukrajinu do 10. siječnja, a zamisao je odmah odbacio ruski energetski div Gazprom. U telegramskoj poruci Juščenko je predložio "da se pregovori završe u prvih desetak dana siječnja" i da se "proglasi moratorij na povećanje cijena i tarifa" za plin do 10. siječnja. Nekoliko minuta poslije Gazprom je odgovorio da je prijedlog "neprihvatljiv", prenijela je agencija Ria Novosti. Ukrajina i Rusija spore se oko cijene plina koji Moskva isporučuje Kijevu po cijeni od 50 dolara za 1.000 metara kubičnih, a ruski plinski div Gazprom želi učetverostručiti tarife i postići cijenu međunarodnih tržišta te traži između 220 i 230 dolara za 1.000 metara kubičnih.

MOSKVA - Rusko ministarstvo vanjskih poslova (MVP) potvrdilo je u petak da je njegov visoki izaslanik razgovarao s iranskim dužnosnicima o ruskome prijedlogu obogaćivanja urana za potrebe Islamske Republike, javila je agencija Itar-Tass. Ruski MVP ranije je opovrgnuo spremnost Teherana da razgovara o ruskome prijedlogu. Agencija Interfax citirala je ranije u petak ruskog ministra vanjskih poslova Igora Ivanova koji je kazao "Nije bilo takva razgovora". Ruski prijedlog, koji podržavaju i Sjedinjene Države i Europska unija, podrazumijeva stvaranje zajedničke iransko-ruske tvrtke koja bi obogaćivala uran u Rusiji.

KAIRO - Desetero Sudanaca poginulo je, među njima i jedna djevojčica, a tridesetak ih je ozlijeđeno kad je u petak egipatska policija rastjerala prosvjed tisuća Sudanaca u Kairu, priopćeno je iz egipatskoga ministarstva vanjskih poslova. U priopćenju se kaže kako je do pogibija i ozljeda došlo u stampedu prosvjednika koji zahtijevaju premještaj u neku drugu zemlju, a već su u mjesecima u jednom logoru u Egiptu i vlasti ih žele premjestiti na drugu lokaciju. "Snage sigurnosti nadgledale su stanje i sprečavale zadržavanje", kaže se u priopćenju ministarstva. U premještanju prosvjednika ozlijeđena su i dvadeset i trojica policajaca.

VARŠAVA/RIM - Val hladnoće izazvao je smrt dvadeset i dvije osobe u posljednjih deset dana u Poljskoj, gdje su jake snježne padaline jako poremetile cestovni promet, prema podacima policije. "Dvadeset dvije osobe su umrle od hladnoće u posljednjih deset dana, čime se bilanca stradalih od prvog vala hladnoće u listopadu popela na 85 mrtvih, rekla je jedna glasnogovornica policije. U Italiji je 22-godišnji beskućnik umro od hladnoće na glavnom kolodvoru Rima, dok je u Napulju u ponedjeljak pala prva žrtva hladnoće, jedan ukrajinski beskućnik. Francuske željeznice priopćile su u petak da je tračnički promet prema zapadu i jugu u prekidu, a prekinuta je opskrba strujom u glavnoj stanici u Le Mansu zbog čega je privremeno obustavljeno prometovanje jako brzih TGV-vlakova kao i nekoliko regionalnih vlakova.

TOKIO - Član jedne pakistanske militantne ekstremističke sunitske skupine ušao je u Japan prije dvije godine kako bi uspostavio lokalni ogranak, pišu u petak japanske novine. List "Sankei" piše da dokumenti koje posjeduje tokijska gradska policija pokazuju da je Pakistanac, 30-ih godina, član Sipah-e-Sahaba Pakistan grupe (SSP) ušao u Japan i napustio ga 2003. godine uz pomoć vize namijenjene za religijske aktivnosti. Dok je boravio u Japanu Pakistanac je drugim vjernicima u džamijama na području Tokija govorio da je došao u Japan kako bi pokrenuo ogranak SSP-a, pišu novine. List, međutim, ne piše što policija misli gdje bi se muškarac sada mogao nalaziti.

RIM - Papa Benedikt XVI. pozvao je u četvrtak na davanje političke i zakonske potpore obitelji. Obitelj je "prvo mjesto prihvata života, ali za pomoć roditeljima postoji velika potreba pružanja političke i zakonske pomoći", rekao je Papa u današnjem susretu s dobrovoljcima i liječnicima dispanzera Santa Marta, ambulante unutar Vatikana koja pomaže djeci. Papa je kazao da suvremeno društvo, premda ima sredstva, "ne uspijeva uvijek olakšati misiju roditelja". Zbog toga je potrebno politički i zakonski poduprijeti obitelj. Papa je potom pozvao na molitvu "za sve obitelji u Rimu i svijetu, posebno za one koje žive u teškim uvjetima, jer su primorane živjeti daleko od mjesta svoga podrijetla", pozvavši tako na molitvu i za imigrante, te "za one roditelje koji ne uspijevaju zajamčiti djeci sve potrebno za zdravlje, obrazovanje, dostojno i sretno postojanje".

BEOGRAD - Istaknuti beogradski kazališni glumac Stevo Žigon umro je u četvrtak u 80. godini života u Beogradu. Stevo Žigon rođen je u Ljubljani 8. prosinca 1926. godine. Studij glume započeo je u Ljubljani, nastavio u tadašnjem Lenjingradu, da bi diplomirao na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od rujna 1948. godine bio je, sve do mirovine, stalni član Jugoslavenskog dramskog pozorišta u Beogradu, a režirao je u mnogim kazalištima u Srbiji i Rusiji, te je predavao glumu na beogradskoj kazališnoj Akademiji. Osim kazališnih, Žigon je ostvario i značajne uloge u televizijskim dramama, u serijama i filmovima. Značajnije filmske uloge odigrao je u filmovima "Rondo", "Idealist", "Okupacija u 26 slika", "Otpisani".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙