FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BAGDAD - Pet Iračana ubijeno je a jedanaest ranjeno, među kojima pomoćnik bagdadskoga guvernera i jedan policijski pukovnik, u dva atentata u ponedjeljak ujutro u glavnom gradu Iraka, priopćio je sigurnosni izvor. Nepoznate osobe pucale su na konvoj pomoćnika guvernera Ziada Tareka al-Zubaija, u četvrti al-Amel na jugu Bagdada, ranivši ga. Trojica njegovih čuvara ubijena su, četvrti ranjen, kao i jedan civil, istaknuo je izvor. Dva civila ubijena su a osam osoba - policijski pukovnik, dvojica njegovih čuvara i pet civila, ranjeno u eksploziji automobila-bombe. Pukovnik Salam Aalag Zahal, dužnosnik policije četvrti Dora, na jugu Bagdada, išao je prema uredu kad je automobil-bomba eksplodirao pri prolazu njegova vozila prema al-Iskanu, četvrti u središtu glavnog grada.

KABUL - Četiri godine nakon rušenja talibanskog režima, članovi prvog afganistanskog parlamenta u zadnjih nekoliko desetljeća okupili su se u ponedjeljak na konstituirajućoj sjednci koju prati visoka sigurnosna zaštita od mogućih napada i prijetnji Talibana. Ceste oko zgrade parlamenta u zapadnom Kabulu, obnovljene međunarodnom pomoću nakon što je zgrada oštećena u građanskom ratu, blokirali su afganistanski vojnici i pripadnici NAT-ovih mirovnih snaga, a snajperi su postavljeni na sve obližnje krovove. Konstituiranje parlamenta, kojemu će nazočiti američki potpredsjednik Dick Cheney, predstavlja kulminaciju UN-ova plana da se u Afganistanu uspostavi demokracija nakon tri desetljeća sukoba.

WASHINGTON - Prijevremeno povlačenje iz Iraka naštetilo bi vjerodostojnosti Sjedinjenih Država u trenutku dok pobunjenici osjećaju kako se oko njih steže obruč, izjavio je američki predsjednik George W. Bush, obećavši dovršiti misiju u Iraku unatoč poteškoćama. Bush je rekao kako prošlotjedni irački parlamentarni izbori ukazuju na rađanje demokracije na Bliskom istoku, kao dokaz da rat u Iraku nije izgubljen. "Ovi izbori neće značiti kraj nasilja. Ali to je početak nečega novoga, ustavne demokracije u srcu Bliskog istoka", rekao je Bush u nedjelju, u televizijski prenošenom govoru iz Bijele kuće. Ti izbori "znače da Amerika ima sve snažnijeg saveznika u borbi protiv terorizma", dodao je. Bio je to posljednji u nizu skorašnjih Bushovih govora o Iraku i prvi iz Bijele kuće nakon što je objavio napad na Irak u ožujku 2003., kojim želi zaustaviti pad potpore iračkom ratu u američkoj javnosti.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon u svom je prvom obraćanju javnosti u ponedjeljak, nakon što je dan ranije doživio lakši moždani udar, izjavio da ne namjerava odstupiti s premijerske dužnosti u narednom razdoblju. "Već sam na bojištu izraelske politike zadnjih 60 godina i definitivno planiram nastaviti svoj posao", izjavio je za izraelski Army Radio. Sharonu je u nedjelju pozlilo nakon niza sastanaka koje je održao u svom uredu u Jeruzalemu te je hitno prebačen u bolnicu Haddassah gdje je podvrgnut dubinskom snimanju mozga. No, već u nedjelju navečer liječnici su izvijestili da mu se zdravstveno stanje poboljšalo te izrazili uvjerenje da će uskoro biti otpušten iz bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙