FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 25. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijest iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 25. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijest iz svijeta do 12,30 sati.

TRIPOLI - Libijski Vrhovni sud ukinuo je smrtnu kaznu izrečenu bugarskim medicinskim sestrama i palestinskom lijecniku, optuženima da su zarazili libijsku djecu HIV-om, i naredio novo sudjenje na nizoj istanci, priopćili su sud i odvjetnici. Odvjetnici su izjavili da to znači da je smrtna kazna ukinuta i da će niži sud u Benghaziju, koji je donio te presude, ponovno pokrenuti sudski postupak. Odluka Vrhovnog suda očiti je pokušaj okončanja napetosti izmedju Libije i Zapada oko suđenja zdravstvenim radnicima. Europa i SAD optužile su Libiju da je izmislila optužbe da su bugarske medicinske sestre i palestinski liječnik namjerno zarazili 426 djece HIV-om u jednoj bolnici u Benghaziju, od kojih je najmanje 50-ero umrlo. Bugarska je pozdravila odluku, dok su rođaci zaražene djece prosvjedovali pred zgradom Vrhovnog suda.

BAGDAD - Irački ministar pravosuđa Abdel Husein Shandal preživio je napad u kojem su u pucnjavi na njegovo vozilo stradali njegov tjelohranitelj i jedan prolaznik, objavilo je iračko ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju. Napad na Shandala dogodio se u subotu navečer u južnom predgrađu Bagdada, kad su naoružani napadači otvorili vatru na njegovo vozilo koje je prolazilo. U pucnjavi su ubijeni ministrov tjelohranitelj i jedan slučajni prolaznik na ulici. Prema policijskom priopćenju, u nedjelju se diljem Iraka nastavilo nasilje, u kojem ima poginulih i ranjenih.

BANGKOK - Preživjeli i rođaci žrtava koje su izgubile život u prošlogodišnjem tsunamiju počeli su se okupljati na jugu Tajlanda dan prije godišnjice te užasne tragedije, javila je u nedjelju tajlandska novinska agencija. Više od 5.300 ljudi, među kojima veliki broj stranaca, poginulo je samo na Tajlandu u tsunamiju 26. prosinca prošle godine koji je pogodio 12 azijskih zemalja koje izlaze na Indijski ocean. Posjetitelji iz Švedske, Britanije, Australije, Njemačke i Francuske pridružit će se Tajlanđanima na javnim i privatnim komemoracijama planiranim za ponedjeljak. Komemoracije će se održati u ponedjeljak ujutro na sedam lokacija u šest obalnih pokrajina pogođenih tsunamijem.

PEKING - Glavni japanski pregovarač za pregovore o normalizaciji diplomatskih odnosa sa Sjevernom Korejom rekao je u nedjelju da je Pjongjang pristao na japanski prijedlog o održavanju odvojenih razgovara za rješavanje ključnih pitanja za normalizaciju. Akitaka Saiki je rekao da je sjevernokorejsko izaslanstvo na pregovorima u Pekingu pristalo na uspostavu tri odvojene radne skupine koje će se baviti pitanjem Japanaca koje je otela Sjeverna Koreja '70-ih i '80-ih godina prošlog stoljeća, sjevernokorejskim nuklearnim programom i zahtjevom Pjongjanga za odštetu zbog japanske kolonijalne uprave Korejskim poluotokom od 1910. do 1945.

MOSTAR - Biskup mostarsko-duvanjski msgr. Ratko Perić predvodio je svečanu misu polnoćku u mostarskoj katedrali i u propovjedi pozvao vjernike da ponizna srca dočekaju Isusovo rođenje. "Radujmo se Božiću. Radije će se Isus roditi u poniznome srcu, radije među siromašnima nego moćnicima svijeta", rekao je biskup Perić. U svojoj je propovjedi kritizirao europski Ustav nazvavši ga 'smjesom namjerne pravne konfuzije' iz kojega su izbačeni kršćanski korijeni. Kritike je uputio i Haškom sudu istaknuvši kako donosi "upitne osude". U Međugorju je na tisuće mladih iz cijeloga svijeta, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, molitvom i mislima upućenim Bogu dočekalo Božić.

BEOGRAD - Beogradski mediji posvetili su u nedjelju znatnu pozornost blagdanu Božića koji u Srbiji slave katolički, protestantski i anglikanski vjernici kao i neke pravoslavne crkve. Misu polnoćku, u crkvi Krista Kralja u Beogradu predvodio je je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, a ove je godine ta crkva bila premala da primi sve koji su došli, tako da je nemali broj vjernika ispunio i dvorište crkve. Prijenos prve polnoćne mise pape Benedikta XVI. iz bazilike svetoga Petra u Vatikanu preuzimala je beogradska BK televizija, a drugi program RTS je prenosio polnoćku iz crkve Svete Eržebet u Novom Sadu. Taj kanal srbijanske nacionalne televizije u nedjelju prenosi i svečanu Božićnu misu koju u crkvi Ćirila i Metoda u Beogradu predvodi beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Politički vrh Srbije u subotu je čestitao Božić. Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, predsjednik Srbije Boris Tadić i srbijanski premijer Vojislav Koštunica su, uz čestitke vjernicima, istaknuli kako su uvjereni da će crkve i vjerske zajednice, njegujući svoje običaje i tradiciju, nastaviti doprinositi međusobnom razumijevanju i uzajamnom poštivanju.

TEHERAN - Iranske vlasti u nedjelju su priopćile da dosad nisu dobile ponudu Rusije da u tu zemlju premjesti postrojenja za obogaćivanje urana. "Nismo još od Rusije dobili nikakvu konkretnu ponudu", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid-Reza Assefi na briefingu za novinare u Teheranu. Iran inzistira na obogaćivanju urana i domaćoj proizvodnji nuklearnoga goriva usprkos svim međunarodnim naporima da da se taj program obustavi. Assefi je također rekao da će se sljedeća runda pregovora Irana i triju predstavnica EU, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, o spornom nuklearnom programu njegove zemlje održati u siječnju, ali nije mogao potvrditi 18. siječnja kao fiksni datum nastavka razgovora, iako je taj datum bio najavljen u prosincu.

ISLAMABAD - Potres jačine 5,2 stupnja pogodio je u nedjelju sjeverni Pakistan, ali nema izvješća o nanesenoj šteti ili žrtvama, priopćili su dužnosnici. Potres se osjetio u Islamabadu, kao i u Muzaffarabadu i Balakotu - dva grada na sjeveru zemlje koja su teško oštećena u potresu u listopadu u kojem je život izgubilo više od 73.000 ljudi. Policija i hitne službe priopćili su da nisu primili dojave o stradalima ili šteti.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon otvorio je u nedjelju tjednu sjednicu vlade u Jeruzalemu, tjedan dana nakon što je doživio blagi moždani udar zbog kojeg je hospitaliziran na nekoliko dana, ali koji nije ostavio trajne posljedice. Izraelski radio je javio da se 77-godišnji premijer šalio na račun svoje težine, koja je vjerojatno i prouzročila moždani udar, i da je nazočnima nudio krafne i pržene pogačice od krumpira ("latke"), tradicionalne poslastice koje se pripremaju za židovski blagdan Hanukkah. Prema medijskim izvješćima, Sharon ima između 117 i 142 kilograma. Njegov glasnogovornik izjavio je da će se premijer postupno vratiti svojim redovnim dužnostima. Očekuje se da će liječnici objaviti izvješće o Sharonovom zdravstvenom stanju u ponedjeljak.

SANKT PETERBURG - Skupina ruske mladeži napala je u subotu navečer u Sankt Peterburgu dva studenta iz Kemeruna i pritom jednog ubila, a drugog ranila, priopćila je u nedjelju policija. Do napada je došlo nedaleko od studentskog doma u kojem žive mnogi afrički i drugi strani studenti. Policijski glasnogovornik Sergej Zajcev rekao je da istražitelji ispituju motive ubojstva. "To bi moglo biti huliganstvo, osveta, ekstremizam", ekao je Zajcev za televiziju NTV. Rusija posljednjih godina bilježi porast rasističkih napada na strance, uključujući imigrante tamne kože iz bivše sovjetske središnje Azije i s Kavkaza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙