FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SOFIJA - Bugarske su vlasti poduzele korake kako bi spriječile ekološku katastrofu nakon što je slovački brod s 42 tone nafte potonuo u Dunav u utorak rano ujutro. Slovački brod "Polana" zapalio se u ponedjeljak ujutro a zatim i potonuo blizu Ruse, na bugarskoj granici s Rumunjskom, unatoč naporima vatrogasaca. Stručnjaci upozoravaju da bi, ako nafta s potonulog broda iscuri i raširi se, to moglo opasno narušiti floru i faunu rijeke.

BETLEHEM - Naoružani aktivisti pokreta Brigade mučenika al Aqse, koji proizlazi iz pokreta Fatah, okupirali su u utorak vijećnicu u Betlehemu na Zapadnoj obali, javlja agencija France Presse pozivajući se na izjave očevidaca i snage sigurnosti. Petnaestak maskiranih aktivista upalo je u vijećnicu i zatvorilo vrata nakon što su natjerali djelatnike da napuste zgradu. Neki od naoružanih muškaraca zauzeli su položaje na krovu vijećnice koja gleda prema Bazilici Isusova rođenja. Maskirani pripadnici Brigada raspoređeni ispred vijećnice su izjavili kako su se odlučili na ovakav postupak jer traže isplatu subvencija od Palestinske samouprave za oko 300 aktivista na području Betlehema koji nemaju nikakve prihode. Pred vijećnicu je upućen velik broj palestinskih policajaca, a zapovjednik lokalne policije je napadačima naredio da izađu iz zgrade jer će u suprotnom upotrijebiti silu.

BAGDAD - Jordanac zaposlen u veleposlanstvu svoje zemlje u Bagdadu otet je u utorak na izlasku iz kuće, objavili su izvori bliski iračkoj policiji. Naoružani napadači u trima vozilima zaustavili su se kraj Jordančeve kuće u južnome dijelu glavnoga grada i oteli ga, kažu ti izvori i dodaju da se oteti muškarac zove Mahmoud Saedat. Isprva se mislilo da je on vozač, ali poslije su policijski izvori priopćili da je možda ipak na višem položaju. Dužnosnik jordanskoga veleposlanstva rekao je kako diplomati nemaju nikakvih podataka o tome incidentu.

ATENA - Teroristička skupina nazvana "Revolucionarna borba" preuzela je u utorak odgovornost za nedavnu eksploziju bombe u središtu Atene, objavili su mediji. Prema vijestima, skupina je preuzela odgovornost za eksploziju koja je 9. prosinca uništila poštanski ured u blizini ministarstva financija u središtu Atene. Tri su osobe tada ozlijeđene, a nastala je i velika šteta. I poštanski ured i ministarstvo financija smješteni su na glavnome atenskom trgu Syntagmi stotinjak metara od zgrade parlamenta, a budući da se eksplozija dogodila u ranu zoru, bili su zatvoreni. Prema prvom službenom priopćenju, eksplodirala je naprava sastavljena od deset plinskih boca srednje veličine, ali poslije je potvrđeno da je ipak bila riječ o bombi aktiviranoj budilicom vjerojatno ostavljenom na motoru parkiranu u blizini zgrade.

KABUL - Bombaš samoubojica je lakše ranio tri talijanska vojnika pripadnika mirovnih snaga u zapadnom afganistanskom gradu Heratu u utorak. Najmanje je jedan napadač ubijen u bombaškom napadu na cesti koja vodi od zračne luke Herat do samog grada, objavio je glasnogovornik Međunarodnih sigurnosnih snaga (ISAF). Glasnogovornik talibana je preuzeo odgovornost za napad u Heratu. Ovo je četvrti samoubilački napad u Afganistanu od studenoga.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon koji je u nedjelju navečer hospitaliziran nakon lakšeg moždanog udara izašao je u utorak iz bolnice. "Moram požuriti raditi kako bi išao naprijed", kazao je Sharon aludirajući na ime svoje nove stranke Kadima (naprijed). "Ovaj medicinski incident nije utjecao na moje sposobnosti", rekao je Sharon novinarima izlazeći s odjela interne medicine gdje je bio podvrgnut nizu pretraga. Sharon je zahvalio svim građanima Izraela koji su pokazali interes i brigu za njegovo zdravlje.

STOCKHOLM - Predsjednik makedonske vlade Vlado Bučkovski stigao je u utorak u Stockholm na razgovore sa švedskim premijerom Goranom Perssonom. Dvojica šefova vlada razgovarat će o bilateralnim odnosima, trenutačnim europskim pitanjima, među ostalim i o makedonskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji, priopćilo je švedsko ministarstvo vanjskih poslova. Bučkovski će se sastati i s švedskom ministricom vanjskih poslova Lailom Freivalds. Dvadeset i petero čelnika zemalja EU-a u subotu je na kraju briselskoga summita prihvatilo kandidaturu Makedonije za članstvo i povezalo njezin ulazak s raspravom o budućnosti Unije i sposobnosti EU-a da prihvati nove, razmjerno siromašne zemlje.

ISLAMABAD - Američki potpredsjednik Dick Cheney sastao se u utorak s pakistanskim predsjednikom generalom Pervezom Musharrafom i s njime u Islamabadu razgovarao o raznim pitanjima, od terorizma i Afganistana do suradnje u obrani i indijsko-pakistanskih mirovnih pregovora. Cheney je prenio i izraze "duboke" sućuti i solidarnosti američkoga predsjednika Georgea Busha u vezi s potresom koji je u listopadu pogodio Pakistan i ubio više od 75.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙