FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

DEN HAAG - Suđenje bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću (60), optuženom za progon, istrebljenje, ubojstva i deportacije hrvatskih civila na okupiranom području 1991-95, kao i za zločine protiv nesrba u BiH 1994. te za raketiranje Zagreba u svibnju 1995. počelo je u utorak na Haškom sudu (ICTY) iznošenjem uvodne riječi optužbe. Martića se, između ostalog, tereti kao jednog od ključnih sudionika udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja okupiranih područja Hrvatske radi pripajanja jedinstvenoj srpskoj državi, koja je po planovima režima Slobodana Miloševića u Beogradu trebala nastati nakon raspada SFRJ. Optužba je najavila izvođenje 63 svjedoka i velikog broja dokaza, dokumenata transkripata, audio i video zapisa. Krunski svjedok protiv Martića, koji je u pritvoru ICTY od dobrovoljne predaje 15. svibnja 2002., bit će politički čelnik pobunjenih Srba u Kninu Milan Babić, koji je priznao zločine nad Hrvatima i osuđen je na 13 godina zatvora.

ZAGREB - I Hrvatska i Srbija i Crna Gora zainteresirane su za to da se režim prijelaza granice bez viza nastavi i u idućoj godini, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na konferenciji za novinare s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, koji boravi u jednodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj. Predsjednik Marović je nekoliko puta ponovio da je to interes i druge strane", rekao je Mesić. Marović je poručio izbjeglicama koje se žele vratiti u Hrvatsku da "u ovoj kampanji nema nikakvog licemjernog stajališta", a Mesić je kazao da podržava sve napore u tom smjeru, ali da je "svjestan da na nižim razinama ne postoji uvijek i takva volja da se što prije napravi jedan tolerantan ambijent". Dvojici predsjednika tijekom razgovora pridružio se šef Misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes koji im je prezentirao javnu kampanja Vlade RH i Misije OESS-a u Hrvatskoj o povratku i integraciji pod nazivom "Hrvatska je dom svih njezinih građana". Ista kampanja provodi se u nekim gradovima Srbije, Crne Gore i BiH.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak u oproštajni posjet dosadašnjeg veleposlanika Srbije i Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milana Simurdića, priopćeno je iz Ureda glasnogovornice toga ministarstva. Kazavši kako su odnosi Hrvatske i Srbije i Crne Gore okosnica odnosa u regiji, ministrica je zahvalila veleposlaniku Simurdiću za znatan osobni doprinos razvitku bilateralnih odnosa i istaknula buduću europsku perspektivu dviju zemalja, kaže se u priopćenju. Veleposlanik Simurdić složio se kako je ostvaren velik napredak u međusobnim odnosima dviju zemalja i zahvalio na konstruktivnosti. Izrazio je uvjerenje u euroatlantsku perspektivu obiju zemalja, a Hrvatsku je ocijenio motorom integracijskih procesa u regiji, priopćeno je.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je u utorak "da smo ovih dana u Hrvatskoj svjedoci neželjenih odjeka jednog specifičnog oblika sučeljavanja s prošlošću". "Mislim na suradnju s Haškim sudom i na pojavljivanje građana Hrvatske pred tim sudom. Oni koji se tome protive, ponekad i vrlo agresivno i na način koji nas u očima demokratskog svijeta može samo diskreditirati, objektivno proizvode za Hrvatsku samo negativne učinke u regiji, ali i u Europi, pa i u samoj Hrvatskoj", rekao je Mesić na zajedničkoj konferenciji za tisak s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem koji boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj. "Mi ne smijemo dozvoliti da postanemo zarobljenici prošlosti ili taoci bilo kojeg pojedinca ili pojedinaca vezanih za tu prošlost. S prošlošću moramo raščistiti, a to ćemo moći samo onda kada se s njom suočimo. To suočavanje mora početi već u školama. Onda nam zavedeni i dezinformirani srednjoškolci neće izlaziti na ulice i sudjelovati u političkim demonstracijama", rekao je predsjednik Mesić.

BERLIN - Njemačko državno tužilaštvo u utorak je, pred pokrajinskim sudom u Muenchenu, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa zbog pružanja pomoći nepoznatim osobama pri ubojstvu hrvatskog državljanina Stjepana Đurekovića, 1983. u bavarskom Wolfratshausenu. Kako se navodi u priopćenju državnog odvjetništva, Pratesa se optužuje da je u svojstvu djelatnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDB), svom tadašnjem pretpostavljenom, Josipu Perkoviću ili "nekom drugom vodećem časniku jugoslavenske obavještajne službe", predao rezervne ključeve svoje tiskare u Wolfratshausenu, u kojoj je bivši direktor INA-e, hrvatski emigrantski političar Đureković, koji je 1982. izbjegao u Njemačku, radio na tisku svojih knjiga. Prates je isto tako pružio informacije o tomu kada se Đureković nalazi u istoj tiskari, tj. garaži koja je služila kao tiskara. Prates je, zajedno s još jednom osobom koja je odmah nakon toga puštena na slobodu, uhićen u srpnju ove godine te se od tada nalazi u pritvoru u Muenchenu. Protiv Josipa Perkovića je na snazi, krajem listopada pokrenuta, međunarodna tjeralica Njemačkog kriminalističkog ureda u vezi s ubojstvom Đurekovića.

ZAGREB - Interpol je u utorak na službenoj internetskoj stranici ustvrdio kako je njegov španjolski ured, zajedno sa snagama španjolske nacionalne policije, najzaslužniji za prošlotjedno uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine, protiv kojeg je Haški sud podigao optužnicu za ratne zločine, navodno počinjene tijekom operacije "Oluja". U priopćenju dalje stoji kako je za Gotovinom, na zahtjev Haškog suda, 2001. bila raspisana međunarodna "crvena" tjeralica za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Ta se tjeralica izdaje za najtraženije bjegunce, a iako je Gotovina uhićen još 7. prosinca, čini se da je i dalje na snazi, jer se na Interpolovim stranicama još nalazi Gotovinina fotografija i opći podaci o njemu, kratak fizički opis i obrazloženje tko i zašto ga traži.

BEOGRAD - Haški optuženik Ratko Mladić je lociran i bit će uhićen i izručen Haškom sudu do kraja godine, tvrde beogradske Večernje novosti od utorka, pozivajući se na neimenovani izvor iz vrha vlasti u Srbiji. "Izvori lista tvrde da je general (Mladić) već lociran i da su uhićenje Ante Gotovine i predaja dosjea koji nedostaju samo prethodnica onome što će se događati narednih dana", kaže se u tekstu. Savjetnik srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, Jovan Simić, za list je rekao da se Vlada Srbije "konačno ozbiljno posvetila Mladićevu uhićenju aktivnijom provjerom njegovih eventualnih jataka, ali da Srbija nema resurse za njegovo uhićenje, te joj treba pomoć službi iz regije.

BANJA LUKA - Ministrica financija Republike Srpske Svetlana Cenić obavijestila je u utorak novinare u Banjoj Luci kako se haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne financiraju iz proračuna RS. Ona je također kazala kako je njezino Ministarstvo obavilo službene provjere u Fondu za mirovinsko-invalidsko osiguranje i utvrdilo kako se spomenuti haški optuženici ne nalaze na listama korisnika sredstava. "Ne znam i ne mogu jamčiti da li netko iz vlastitog 'kućnog budžeta' daje novac za njihovo financiranje, ali proračun RS ne izdvaja za njih bilo kakve novce", kazala je Cenić i naglasila kako je svoja saznanja pismenim putem dostavila supredsjedavajućem Komisije za reformu obrane BiH Rafi Gregorianu.

RIM - Papa Benedikt XVI. oštro je osudio svaki oblik terorizma i svako njegovo moguće opravdavanje, bilo ideološko ili vjersko, u poruci za Svjetski dan mira, koja je u utorak obznanjena u Vatikanu. "Mir je i danas kompromitiran i na dramatičan način negiran terorizmom koji je, sa svojim prijetnjama i kriminalnim djelima, u stanju držati svijet u strepnji i nesigurnosti", napisao je Papa za 39. svjetski dan mira 2006. Papa Ratzinger, kojem je to prvo obilježavanje Svjetskog dana mira i koji je za temu izabrao "Mir je u istini", poziva na izučavanje fenomena terorizma i razloga njegove pojave. Potrebno je analizirati razloge pojave terorizma, osim onih "političkog i socijalnog karaktera, vodeći računa i o najdubljim kulturalnim, religijskim i ideološkim motivacijama", poručuje Papa. Benedikt XVI. podsjeća kako su i Pavao VI. i Ivan Pavao II. intervenirali više puta protiv terorizma inspiriranoga tragičnim nihilizmom. Novi Papa tome sa zabrinutošću pridodaje i "vjerski fanatizam, koji može nadahnuti i hraniti trerorističke čine".

RIM - Vatikan je u utorak osudio izvršenje smrtne kazne nad Stanleyjem Tookieom Williamsom, američkim osuđenikom na smrt koji je noćas pogubljen injekcijom u zatvoru u Kaliforniji. "Ljudski život mora uvijek biti zaštićen, pa i kada je osoba koja treba biti osuđena počinila ubojstvo", rekao je kardinal Renato Raffaele Martino, predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir komentirajući izvršenje smrtne kazne nad Williamsom u zatvoru San Quintino, na sjeveru San Francisca. Martino je to kazao na margini današnje konferencije za novinare u Vatikanu gdje je predstavio Papinu poruku za svjetski dan mira 2006. Enciklika Humanae Vitae predviđa, podsjetio je Martino, da kazna treba biti otkupiteljska, odnosno da se osoba odsluženjem kazne otkupi za počinjeno krivično djelo, a "do toga ne može doći ni na koji način ako osoba biva kažnjena na smrt".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙