FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 21. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - U Bruxellesu je u srijedu počela druga, bilateralna faza screeninga za poglavlje slobode kretanja kapitala u sklopu koje će hrvatski pregovarači, predvođeni Borisom Vujčićem, predstavnicima Europske komisije iznijeti u čemu se hrvatsko zakonodavstvo razlikuje od europskog na tom području. Sloboda kretanja kapitala spada u tzv. četiri slobode (roba, ljudi, usluga i kapitala) na kojima se temelji funkcioniranje jedinstvenog europskog tržišta, a dijeli se na tri dijela: slobodu kretanja kapitala, platne sustave i sprječavanje pranja novca. Poglavlje se smatra srednje teškim, ali ključnim za EU. Bilateralni screening za poglavlje slobode kretanja kapitala posljednji je screening za ovu godinu.

BEČ - Iran će u srijedu, u nastavku pregovora s europskom trojkom (Velika Britanija, Francuska i Njemačka) u Beču, inzistirati na svom pravu da obogaćuje uran na vlastitom tlu, izjavio je iranski šef diplomacije Manouchehr Mottaki. "Normalno je da, kada govorimo o obogaćivanju za proizvodnju nuklearnog goriva, to znači aktivnosti obogaćivanja i proizvodnju goriva na našem tlu", kazao je iranski ministar vanjskih poslova. Europski diplomati svjesni su da pregovori neće biti lagani i da Iran neće lako odustati od svog stajališta. "Trebamo biti realni i napraviti razliku između onoga što je poželjno i onoga što je moguće", kazao je neimenovani europski diplomat.

BAGDAD - Suđenje Sadamu Huseinu optuženom za ratne zločine protiv čovječnosti nastavljaneo je u srijedu, a bivši irački predsjednik koji je bojkotirao prijašnje saslušanje kazavši sucima da "idu u pakao", pojavio se na optuženičkoj klupi. Sud, na čijem je čelu Rizgar Mohammed Amin, kurdski sudac koji sudi Sadamu, trebao bi danas čuti svjedočenje pet svjedoka prije nego prekine suđenje do sljedećeg meseca. Sadam je prošlo saslušanje pred sudom 7. prosinca bojkotirao nakon što je cijelo suđenje nazvao sramotnim i požalio se na uvjete zatvora. Tužitelji terete Sadama i još sedam suoptuženika za ubojstvo 148 šijita u selu Dujail sjeverno od Bagdada.

MOSTAR - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je najavio kako će u raspravama o ustavnim promjenama u BiH uslijediti crtanje novih zemljovida što će, po njegovim riječima, biti težak posao. "Ako govorimo o četiri-pet regija onda se mora precizno kazati kuda prolazi granica", rekao je Čović u intervjuu bosanskohercegovačkom izdanju Večernjeg lista od srijede. U aktualnim pregovorima osam parlamentarnih stranaka u BiH o ustavnim promjenama, koji su potaknuti Američkim institutom za mir, a nedavno se u njih uključilo i američko veleposlanstvo u Sarajevu, pokušava se postići dogovor o jačanju bosanskohercegovačkih institucija vlasti na državnoj razini: Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i parlamenta. U tim pregovorima do sada još nije službeno otvarano pitanje teritorijalne reorganizacije BiH.

WASHINGTON - Američki sudac James Robertson je dao ostavku na dosadašnju dužnost pri Sudu za nadzor rada tajnih službi (FISA), u znak prosvjeda zbog prošlotjednog priznanja predsjednika Georgea Busha da je dopustio prisluškivanje svih osumnjičenih za terorističku djelatnost, izvijestio je u srijedu The Washington Post. Robertson je bio član Suda za nadzor rada tajnih službi jedanaest godina, a dvojica njegovih suradnika za list su izjavila kako im je njihov kolega povjerio da smatra kako je ovom aferom okaljan rad toga suda. U pismu ostavke, koju je podnio u ponedjeljak navečer, Robertson nije naveo razloge odstupanja s dosadašnje funkcije te je odbio komentirati događaj, prenosi list.

GAZA - Palestinski su napadači oteli ravnatelja američke škole u Beit Lahiyi na sjeveru pojasa Gaze, Nizozemca Hendrika Taatgena i njegova zamjenika, Australca Briana Ambrosia, prema izjavama očevidaca i izvora iz palestinskih sigurnosnih službi. Gaza je poprište nemira u posljednje vrijeme i stranci su oteti u nekoliko navrata, a otmičari tako žele vršiti pritisak na Palestinsku samoupravu. "Presrela su ih dva ili tri automobila i odveli ih sa sobom", kazao je jedan očevidac. Palestinsko ministarstvo unutarnjih poslova je za Reuters kazalo da je obaviješteno o incidentu.

ZAGREB/JERUZALEM - Izrael će Palestincima iz istočnog Jeruzalema zabraniti sudjelovanje na palestinskim parlamentarnim izborima 25. siječnja, rekao je u srijedu visoki izraelski dužnosnik. "Nećemo dopustiti otvaranje birališta u Jeruzalemu za palestinske izbore", rekao je visoki dužnosnik za AFP tražeći da ostane neimenovan. "Prije smo Palestincima dopuštali odlazak na birališta, no ovaj put neće biti tako" u istočnom Jeruzalemu, dodao je. Izraelski dnevnik Haaretz piše da Izrael neće dopustiti glasovanje u istočnom Jeruzalemu jer su među kandidatima pripadnici Hamasa, prenosi Associated Press. Izrael se protivi sudjelovanju Hamasa na izborima ističući kako se militantnoj skupini ne bi smjelo dopustiti sudjelovanje na izborima dok god je naoružana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙