FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi lijek za liječenje raka dojke

MILWAUKEE, 30. prosinca 2005. (Hina/AP) - Još jedan lijek iz noveklase lijekova - femara - pokazao se učinkovitijim od tamoxifena usprječavanju ponovne pojave raka dojke kod žena koje su uzimale lijekkao inicijalnu terapiju odmah nakon operacije.
MILWAUKEE, 30. prosinca 2005. (Hina/AP) - Još jedan lijek iz nove klase lijekova - femara - pokazao se učinkovitijim od tamoxifena u sprječavanju ponovne pojave raka dojke kod žena koje su uzimale lijek kao inicijalnu terapiju odmah nakon operacije.

Lijek femara vjerojatno će dobiti odobrenje Odjela za hranu i lijekove za žene koje su prošle menapuzu i imaju dijagnosticiran rak dojke u ranoj fazi.

Taj je lijek veće odobren za liječenje naprednijih slučajeva bolesti.

Femara i Arimidex, sličan lijek koji je već odobren za rano liječenje raka dojke, inhibitori su aromataze koja blokira proizvodnju estrogena, hormona koji potiče rast većine tumora koji se razvijaju nakon menopauze.

Tamoxifen djeluje drukčije, slabljenjem sposobnosti estrogena da ulazi u stanice.

Istraživanje koje je provedeno početkom godine u Europi a čiji su rezultati objavljeni u četvrtak u "Journal of Medicine" procjenjuje da bi 84 posto žena koje troše femaru za razliku do 81 posto žena koje uzimaju tamoxifen bilo živio bez ijednog znaka raka pet godina nakon početka liječenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙