FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka FDA odobrila lijek za rak bubrega

NEW YORK, 28. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američka agencija Foodand Drugs Administration (FDA) nedavno je odobrila novi protutumorskilijek farmaceutske tvrtke Bayer - sorafenib.
NEW YORK, 28. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američka agencija Food and Drugs Administration (FDA) nedavno je odobrila novi protutumorski lijek farmaceutske tvrtke Bayer - sorafenib.

Sorafenib je višestruki inhibitor kinaza (vrste enzima), a koristit će se za liječenje uznapredovalog karcinoma bubrežnih stanica, to jest raka bubrega.

Riječ je o prvome lijeku za liječenje raka bubrega odobrenom nakon više od desetljeća. Klinička su istraživanja pokazala da sorafenib udvostručuje preživljavanje pacijenata s uznapredovalim rakom bubrega.

"Odobrenje sorafeniba ključni je korak za pacijente na terapiji uznapredovalog raka bubrega. Drago nam je da ćemo nakon ovog odobrenja moći hitno isporučiti prve količine novog lijeka", rekao je jedan od direktora farmaceutske tvrtke Bayer AG Werner Wenning.

Lijek je do danas istražen na više od 20 vrsta tumora i kod više od 4.000 pacijenata. Trenutačno je u trećoj fazi kliničkih istraživanja za liječenje uznapredovalog raka jetre te raka kože, a planira se i treća faza kliničkih istraživanja učinkovitosti sorafeniba u liječenju raka pluća.

Odobrenjem sorafeniba Bayer se svrstao među vodeće tvrtke koje rade na razvoju lijekove koji će značajno promijeniti način borbe protiv bolesti poput raka. Današnji, novi ciljani protutumorski lijekovi napadaju tumore blokirajući njihov rast, te nemaju takvo visoku razinu toksičnosti poput starih citostatika, što je važno jer ih pacijenti bolje podnose te im se terapija može produljiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙