FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australski znanstvenici dokazali vezu između stresa i bolesti

SYDNEY, 6. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Australski stručnjaci uponedjeljak su izvijestili kako su i znanstveno dokazali utjecajstresa na ljudsko zdravlje, koji još više može pogoršati najobičnijuprehladu ili neku tešku bolest poput raka.
SYDNEY, 6. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Australski stručnjaci u ponedjeljak su izvijestili kako su i znanstveno dokazali utjecaj stresa na ljudsko zdravlje, koji još više može pogoršati najobičniju prehladu ili neku tešku bolest poput raka.

Znanstvenici iz Instituta Garvan u Sydneyu otkrili su kako hormon koji se u našem tijelu oslobađa tijekom stresnog razdoblja, a zove se neuropeptid Y (NPY), utječe na naš imunološki sustav, pogoršavajući bolest, ukoliko od nje u tom trenutku bolujemo.

"Do sada je bilo indirektnih dokaza o povezanosti između mozga i imunološkog sustava, no sada smo ustanovili konkretnu vezu", rekla je članica ekipe istražitelja Fabienne Mackay. "Tijekom stresnog razdoblja živci oslobađaju veću količinu NPY-a koji ide u krv gdje onemogućava funkciju stanica imunološkog sustava", objavljeno je u ponedjeljak u stručnom časopisu Journal of Experimental Medicine.

Znanstvenik Herbert Herzog koji je sudjelovao u istraživanju, rekao je kako je otprije poznat negativni učinak neuropeptida Y na tonus krvnih žila i srčani ritam, no njegov utjecaj na imunološki sustav otvorit će nove mogućnosti u borbi protiv nekih bolesti.

"Stres nas čini još osjetljivijima kada smo bolesni", rekao je Herzog za ABC. Reumatoidni artritis, ateroskleroza, Chronova bolest i dijabetes bolesti su izravno povezane sa stresom, izvijestili su znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙