FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici: Raniji ulazak u menopauzu ponekad znači preuranjenu smrt

NEW YORK , 4. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Kod žena koje uđu umenopauzu u ranim četrdesetima rizik od ranije smrti nešto je veći (9posto) nego kod žena koje u to stanje uđu oko pedesetih, izvijestilisu znanstvenici Američke udruge za borbu protiv raka iz Atlante.
NEW YORK , 4. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Kod žena koje uđu u menopauzu u ranim četrdesetima rizik od ranije smrti nešto je veći (9 posto) nego kod žena koje u to stanje uđu oko pedesetih, izvijestili su znanstvenici Američke udruge za borbu protiv raka iz Atlante.

Rizik je u većim izgledima za srčani udar, mogućnost pojave težih respiratornih problema ili teže bubrežne disfunkcije. Rezultati istraživanja, koje je proveo tim dr. Carmen Rodriguez, objavljeni su u posljednjem broju stručnog časopisa "American Journal of Epidemiology", a temelje se na podacima prikupljenim nakon praćenja zdravstvenog stanja više od 68.000 žena tijekom 20 godina.

Znanstvenici su također ustanovili da je kod žena koje u menopauzu uđu između 40-te i 44-te godine opasnost od ranije smrti od bilo kojeg uzroka, veća za četiri posto nego kod žena koje u menopauzu uđu u pedesetima.

Znanstvenici su istaknuli kako je neupitno da se raniji ulazak u menopauzu kod određenog broja žena povezuje s ranijom smrtnošću čiji je uzrok neka srčana bolest. Dr. Rodriguez objasnila je da je to zbog toga što stručnjaci vjeruju da estrogen, koji se u menopauzi proizvodi sve manje, djeluje blagotvorno na srce i krvožilni sustav, a što dulje žena ima mjesečnice, veća je i njezina izloženost estrogenu.

No, unatoč tomu što su su nedavna istraživanja pokazala da kraća izloženost estrogenu smanjuje opasnost o raka dojke i jajnika, znanstvenici upozoravaju da je srčani udar najčešći uzrok smrtnosti kod Amerikanki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙