FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ne treba pretjerivati s konzumiranjem minerala

BOSTON , 23. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Željezo, cink i kalcij suminerali koji se nalaze u mnogim dijetetskim preparatima, ponekad uvisokim dozama, no postoje i preparati koji sadrže sva tri minerala uvisokim dozama, a pacijenti ih često uzimaju bez konzultacija sliječnikom, na temelju reklama u medijima ili nečije preporuke, štonije preporučljivo.
BOSTON , 23. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Željezo, cink i kalcij su minerali koji se nalaze u mnogim dijetetskim preparatima, ponekad u visokim dozama, no postoje i preparati koji sadrže sva tri minerala u visokim dozama, a pacijenti ih često uzimaju bez konzultacija s liječnikom, na temelju reklama u medijima ili nečije preporuke, što nije preporučljivo.

Naime, takvo pretjerano konzumiranje minerala može dovesti do mnogih posljedica, a već otprije se sumnja da uzimanje spomenutih triju minerala istodobno povećava rizik od razvoja raka dojke, prostate i crijeva.

Dr. W. Zhou i njegovi kolege s Harvardskog sveučilišta proveli su istraživanje na 923 pacijenta s rakom pluća. Pacijenti su ispunili upitnike o načinu prehrane i korištenju dijetetskih preparata, a rezultati su pokazali da povećan unos tih triju minerala povećava i rizik od razvoja raka pluća, posebno ako postoje i drugi faktori rizika poput, primjerice pušenja.

Uzrok tomu je možda činjenica da sva tri minerala sudjeluju u metabolizmu reaktivnog kisika, pa se u velikim koncentracijama "natječu" u vezanju na enzimska aktivna mjesta, što može dovesti do poremećaja u metabolizmu, a teoretski i do nastanka malignih stanica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙