FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rak grlića maternice: eksperimentalno cjepivo učinkovitije kod djevojčica

WASHINGTON , 21. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Eksperimentalno cjepivoprotiv razvoja karcinoma grlića maternice na kojemu radi farmaceutskatvrtka Glaxo Smith Kline inducira protutijela protiv dvaju najčešćih inajopasnijih tipova humanog papiloma virusa (HPV 16 i HPV 18), koji sesmatraju najodgovornijima za razvoj karcinoma cerviksa, ustvrdili susudionici 45. konferencije o infektivnim bolestima održane krajemprošlog tjedna u Washingtonu.
WASHINGTON , 21. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Eksperimentalno cjepivo protiv razvoja karcinoma grlića maternice na kojemu radi farmaceutska tvrtka Glaxo Smith Kline inducira protutijela protiv dvaju najčešćih i najopasnijih tipova humanog papiloma virusa (HPV 16 i HPV 18), koji se smatraju najodgovornijima za razvoj karcinoma cerviksa, ustvrdili su sudionici 45. konferencije o infektivnim bolestima održane krajem prošlog tjedna u Washingtonu.

Otprije je poznato da je HPV glavni uzročnik raka grlića maternice te da je 70 posto svih tumora te vrste povezano sa spomenuta dva tipa ovog virusa. Cjepivo protiv tipova HPV 16 i HPV 18 u trećoj je fazi kliničkih ispitivanja.

Znastvenici su ustvrdili da cjepivo, nazvano Cervarix, koje inducira protutijela, djeluje puno učinkovitije kod djevojčica u dobi od 10 do 14 godina, nego u djevojaka od 15 do 25. Istraživanje je također pokazalo da novo cjepivo inducira protutijela kod svih žena koje su ga primile, što znači da je njegova učinkovitost neupitna. Naime, cjepivo djeluje 100 posto kod djevojčica i djevojaka od 10 do 25 godina i to unutar mjesec dana od početka primjene.

"Cijepljene adolescentica protiv HPV-a, koji dokazano uzrokuje karcinom cerviksa, prije početka njihove seksualne aktivnosti može postati važna strategija u prevenciji raka grlića maternice", rekla je dr. Anna-Barbara Moscicki, pedijatrica i profesorica na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu.

Istraživanje je pokazalo da se Cervarix dobro podnose te da nema značajnijih nuspojava. Rano cijepljenje djevojčica protiv HPV-a, dakle prije njihova stupanja u seksualne odnose, pomoglo bi da se infekcije ovim virusom, posebno visokorizičnim HPV-om 16 i 18 spriječe, s obzirom na činjenicu da se dobna granica prvih seksualnih odnosa u djevojaka smanjuje.

"Viša razina protutijela na HPV koju smo primijetili kod cijepljenih djevojčica u odnosu na starije adolescentice ohrabruje i znači da mlađa dobna skupina bolje reagira na cjepivo, što je jamstvo dulje zaštite od HPV-a. Istraživanja koja su pred nama trebala bi potvrditi naše dosadašnje rezultate", rekla je dr. Moscicki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙