FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvije šalice čaja dnevno smanjuju rizik obolijevanja od raka jajnika?

STOCKHOLM/ZAGREB , 14. prosinca 2005. (Hina) - Skupina znanstvenika sašvedskog Karolinska instituta tvrdi da bi dnevno konzumiranje dvijušalica čaja moglo smanjiti rizik od obolijevanja od karcinoma jajnikakod žena za 50 posto, zahvaljujući antioksidansima kojima obiluje tajnapitak.
STOCKHOLM/ZAGREB , 14. prosinca 2005. (Hina) - Skupina znanstvenika sa švedskog Karolinska instituta tvrdi da bi dnevno konzumiranje dviju šalica čaja moglo smanjiti rizik od obolijevanja od karcinoma jajnika kod žena za 50 posto, zahvaljujući antioksidansima kojima obiluje taj napitak.

U istraživanje je bilo uključeno više od 60.000 žena, među kojima se, nakon više od desetljeća samo kod tristojedne pacijentice razvio rak jajnika, prenio je BBC. Britanski znanstvenici istraživanje smatraju nepotpunim te vjeruju da je potrebno provesti detaljnija istraživanja kako bi rezultati bili što vjerodostojniji. Unatoč tomu, ranija su istraživanja pokazala da konzumiranje čaja, posebno zelenog, štiti organizam od nekoliko tipova raka te da blagotvorno utječe na pamćenje.

Švedski znanstvenici prvi su istražili i povezali utjecaj konzumiranja čaja i mogućnosti rjeđeg obolijevanja od ove specifične vrste raka. U njihovo je istraživanje bila uključena 61.057 žena u dobi od 40 do 76 godina. Znanstvenici su im postavili više pitanja o njihovim prehrambenim navikama u razdoblju između 1987. i 1990. U prosincu 2004., sudionice istraživanja pozvane su ponovno na razgovor kako bi se ustanovilo je li se kod njih i u kojem postotku u međuvremenu razvio rak jajnika.

Utvrđeno je da je među ispitanim ženama 68 posto njih konzumiralo čaj - uglavnom crni, najmanje jedanput mjesečno. Rak jajnika razvio se kod tristojedne pacijentice. Švedski znanstvenici smatraju da ni količina dnevno ispijenih šalica čaja nije zanemariva. One žene koje su konzumirale dvije ili više šalica dnevno imale su 46 posto manje izgleda za razvoj karcinoma ovarija od onih koje su konzumirale primjerice jednu šalicu čaja dnevno (24 posto manje izgleda) i od žena koje su prosječno dnevno konzumirale manje od jedne šalice dnevno (18 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙