FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo odustalo od proširenja optužnice protiv Pamuka

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Tursko tužiteljstvo odbacilo jemogućnost podizanja optužnice protiv romanopisca Orhana Pamuka za"vrijeđanje turske vojske" zbog njegove izjave njemačkome dnevnomlistu, javila je u četvrtak agencija Anadolija.
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Tursko tužiteljstvo odbacilo je mogućnost podizanja optužnice protiv romanopisca Orhana Pamuka za "vrijeđanje turske vojske" zbog njegove izjave njemačkome dnevnom listu, javila je u četvrtak agencija Anadolija.

Prema članku 301 kaznenog zakona protiv Pamuka je već pokrenut postupak jer je uvrijedio tursku državu izjavom o turskoj odgovornosti za pokolj Armenaca u I. svjetskom ratu i Kurda zadnjih desetljeća.

Novu tužbu protiv pisca podnijela je udruga nacionalističkih pravnika jer je Pamuk za njemački Die Welt kazao: "Ne vidim u stranci Pravde i razvoja (na vlasti) prijetnju za tursku demokraciju. Nažalost, glavna prijetnja je vojska koja katkad šteti razvitku demokracije".

Tužitelj je odbacio tužbu pravničke udruge, javila je Anatolija, a informativni tv kanal NTV citirao ministarstvo informiranja kako se autor samo koristio svojim pravom na slobodu govora.

Pedesettrogodišnji pisac mogao bi biti osuđen na kaznu između šest mjeseci i tri godine zatvora zbog izjave švicarskom tjedniku Das Magazin u kojoj je rekao "Milijun Armenaca i 30.000 Kurda ubijeni su na ovim prostorima no nitko osim mene ne usudi se to izreći".

Međutim, čak i prvi postupak protiv Pamuka mogao bi biti odbačen ocijeni li ministarstvo pravosuđa da nema temelja za optužnicu. Ministarstvo je to dužno učiniti do 7. veljače.

Organizacije za ljudska prava i institucije Europske unije kritizirale su članak 301 kaznenog zakona kao nekompatibilan turskim težnjama za pristup Europskoj uniji s kojom je službena 3. listopada Ankara počela pregovore o članstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙