FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska optužuje EU za pritisak na sudstvo u slučaju Pamuk

ANKARA, 17. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Turski premijer TayyipErdogan optužio je u subotu Europku uniju (EU) za pokušaj pritiska natursko pravosuđe u slučaju književnika Orhama Pamuka, optuženog zauvredu turskog identiteta.
ANKARA, 17. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Turski premijer Tayyip Erdogan optužio je u subotu Europku uniju (EU) za pokušaj pritiska na tursko pravosuđe u slučaju književnika Orhama Pamuka, optuženog za uvredu turskog identiteta.

"EU pokušava izvršiti pritisak na naše sudstvo. To je pogrešno. Naš pravosudni sustav razmatra predmet i treba sačekati odluku", rekao je Erdogan novinarima.

Suđenje Pamuku, najpoznatijem turskom književniku, koje je podijelilo zemlju, odgođeno je u nedugo nakon početka u petak za 7. veljače kako bi ministarstvo pravosuđa donijelo odluku na koji ga način nastaviti.

Slučaj je izazvao bojazan za slobodu izražavanja u Turskoj koja je u listopadu počela pristupne pregovore s EU-om.

Europski povjerenik za proširenje Oli Rehn upozorio je u četvrtak Tursku da suđenjem Pamuku pokazuje kako ne poštuje europske vrijednosti.

Pamuk (53) optužen je prema članku 301 kaznenog zakona za uvredu svoje nacije izjavom da su turske snage ubile milijun Armenaca i 30.000 Kurda u 20. stoljeću. Turski književnik, koji je izjavu o turskoj odgovornosti za pokolj nad Armencima i Kurdima dao za švicarski tjednik početkom godine, ušao je u petak u sudnicu praćen povicima "izdajica" koje mu je dobacivalo desetak nacionalista.

Oporbene stranke i mediji kritizirali su vladu zbog odnosa prema suđenju na kojem su napadnuti promatrači Europskog parlamenta i kamenovan automobil koji je prevozio Pamuka.

"Svijet je promatrao događaje u Istanbulu. Prosvjedi koji su se pretvorili u nasilje nisu dobri za Tursko približavanje EU-u", piše u subotu list Vatan. "Sramota za zemlju", navodi na naslovnici visokotiražni Hurriyet.

Premijer Erdogan izjavio je da je ministru unutarnjih poslova Abdulkadiru Aksu naredio provođenje istrage. "Ako je policija pogriješila, morat će snositi odgovornost. Prosvjednike je trebalo spriječiti da izazivaju nerede i gađaju automobile...Bila je velika pogreška što im se omogućilo da to čine", rekao je Erdogan, a prenosi državna novinska agencija Anadolija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙