FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turski sud naredio prekid suđenja Pamuku

ZAGREB/ISTANBUL, 16. prosinca 2005. (Hina) - Predsjedavajući na suđenjuOrhanu Pamuku, istaknutom turskom romanopiscu, naredio je u petakprekid procesa do veljače, odmah nakon što je postupak otvoren, sobrazloženjem da dopuštenje za proces treba dati ministarstvopravosuđa.
ZAGREB/ISTANBUL, 16. prosinca 2005. (Hina) - Predsjedavajući na suđenju Orhanu Pamuku, istaknutom turskom romanopiscu, naredio je u petak prekid procesa do veljače, odmah nakon što je postupak otvoren, s obrazloženjem da dopuštenje za proces treba dati ministarstvo pravosuđa.

U petak je trebalo početi suđenje turskome književniku koji je, prema članku 301 kaznenog zakona, uvrijedio svoju naciju izjavom da su turske snage ubile milijun Armenaca i 30.000 Kurda u 20. stoljeću.

Iduća sudska rasprava zakazana je za 7. velječe, kazao je u petak sudac Metin Aydin koji je predmet vratio ministarstvu tražeći odobrenje suđenja jer je intervju švicarskom listu dan prije nego li je novi turski kazneni zakon stupio na snagu.

Time bi se turskoj državi dalo vremena da odluči želi li nastavak ili prekid procesa koji je već naštetio njezinu imidžu kandidata za članstvo u Europskoj uniji, ocjenjuju agencije.

Pamuk, koji je izjavu o turskoj odgovornosti za pokolj nad Armencima i Kurdima dao za švicarski tjednik početkom godine, ušao je u petak u sudnicu praćen povicima "izdajica" koje mu je dobacivalo desetak nacionalista.

U sudnici se našlo i šesteročlano izaslanstvo Europskog parlamenta, a tužba protiv pisca već je izazvala niz kritika europskih institucija, organizacija za ljudska prava i europskih političara.

Turski premijer Tayyip Erdogan optužio je, međutim, međunarodne udruge za ljudska prava da pokušavaju izvesti pritisak na sudski proces.

Ankara je redovito odbacivala tvrdnje da su otomanske snage počinile genocid nad Armencima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙