FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U petak počinje suđenje književniku Orhanu Pamuku

ZAGREB/ISTANBUL, 14. prosinca 2005. (Hina) - Suđenje književniku OrhanuPamuku zbog njegove izjave o turskome pokolju nad Armenacima iKurdima, koje bi u petak trebalo početi u Istanbulu, privlači velikupozornost medija u sjeni koje ostaju turski autori kažnjeni zbogizražavanja vlastitih stajališta.
ZAGREB/ISTANBUL, 14. prosinca 2005. (Hina) - Suđenje književniku Orhanu Pamuku zbog njegove izjave o turskome pokolju nad Armenacima i Kurdima, koje bi u petak trebalo početi u Istanbulu, privlači veliku pozornost medija u sjeni koje ostaju turski autori kažnjeni zbog izražavanja vlastitih stajališta.

Nagrađivan autor romana kao što su "Zovem se Crvena" ili "Snijeg", optužen je za vrijeđanje turske nacije prema članku 301 kaznenog zakona jer je progovorio o turskim pokoljima nad Armencima tijekom I. svjetskog rata i Kurdima zadnjih desetljeća.

"Milijun Armenaca i 30.000 Kurda ubijeni su na ovim prostorima no nitko osim mene ne usudi se to izreći", povjerio je Pamuk švicarskom tjedniku Das Magazin početkom godine.

Suđenje bi trebalo početi u petak ali je u utorak istanbulski sud ocijenio da prema starom kaznenom zakonu, koji je za optuženika povoljniji, postupak može početi tek nakon što nalog za to izda turska vlada, rekao je Pamukov odvjetnik.

Europske instance kritizirale su optužnicu protiv Pamuka koji može osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci do tri godine nazivajući takvu praksu napadom na slobodu izražavanja a što bi moglo naštetiti procesu pristupanja Turske Europskoj uniji, započetom 4. listopada.

Suđenju u petak trebalo bi nazočiti pet europskih zastupnika, piše agencija France presse, a Reuters podsjeća da je, unatoč naporima koje Turska ulaže u svrhu poboljšanja svojih standarda zaštite ljudskih prava, tradicija ograničenja nametnutih piscima podugačka.

"Od pjesnika svjetskog ugleda Nazima Hikmeta 1930., do Orhana Pamuka danas, turski suci procesuirali su i zatvarali najveće pisce u zemlji", kazala je Holly Cartner, direktorica Human Rights Watch za Europu i središnju Aziju.

"Turski sudac mora izreći doista snažnu izjavu kako bi dokazao da su takvi dani konačno prošlost", ocijenila je.

Iako uglavnom završavaju novčanim kaznama suđenja za kršenje članka 301 turskog kaznenog zakona uključuju osude za uvrede izrečene protiv vojske, vlade i utemeljitelja turske države Mustafe Kemala Ataturka, piše Reuters.

Konzervativni turski establishment, a taj uključuje i suce i vojsku, tradicionalno je državne interese stavljao iznad pojedinačnih sloboda te strahuje da bi reforme na polju ljudskih prava mogle narušiti nacionalno jedinstvo.

Ankara je redovito odbacivala tvrdnje da su otomanske snage počinile genocid nad Armencima ali je pod pritiskom EU pozvala povjesničare na raspravu o tom pitanju što je i učinjeno u rujnu ali s posljedicom optužbi podignutih protiv petorice novinskih kolumnista.

Tim novinarima, koji su ocijenili da su pokušaji sprečavanja održavanja konferencije o tom pitanju napad na akademske slobode, prijeti kazna od šest mjeseci do 10 godina zatvora zbog "pokušaja utjecanja na sudski proces" te "vrijeđanja državnih pravosudnih tijela".

Izdavač Fatih Tas nedavno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog "vrijeđanja Turske Republike" jer je pisao o ulozi paravojnih snaga u ubijanju kurdskih aktivista 90-ih godina.

U studenome je pak optužen novinar Birol Duru nakon objave izvješća Udruge za zaštitu ljudskih prava u kojem se snage sigurnosti terete za paljenje šuma na istoku zemlje, čime je "uvrijedio snage sigurnosti".

Ankara se dosad odupirala pritisku za reformom zakona tvrdnjama o o neovisnosti sudstva i ocjenom da za nove zakone treba vremena, a zastupnik Burhan Kuzu, predsjednik parlamentarnog odbora za ustav tvrdi da je zadnjih godina učinjen velik napredak u tom segmentu.

Zakonski model Turske "ne razlikuje se mnogo od europskog. Moguće su razlike u praksi tužitelja i sudaca i o tome možemo razgovarati", rekao je Kuzu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙