FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud priznao pravo slobode govora turskome novinaru

ANKARA, 19. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Sud u Ankari priznao je pravona slobodu govora oslobodivši krivnje turskog novinara koji je, premačlanku 301 turskog Kaznenog zakona, bio optužen za vrijeđanje državneinstitucije, javljaju u ponedjeljak turski mediji.
ANKARA, 19. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Sud u Ankari priznao je pravo na slobodu govora oslobodivši krivnje turskog novinara koji je, prema članku 301 turskog Kaznenog zakona, bio optužen za vrijeđanje državne institucije, javljaju u ponedjeljak turski mediji.

Članak 301 primjenjuje se i na postupak protiv poznatog turskog pisca Orhana Pamuka čije je suđenje trebalo početi prošlog tjedna ali je prekinuto do veljače zbog proceduralnih razloga.

List Radikal piše u broju od ponedjeljka da je sud u Ankari oslobodio krivnje novinara Rahmija Yildirima prešutno mu priznavši pravo na razumnu slobodu govora, kako stoji u sudskom obrazloženju objavljenom u nedjelju.

Yildirim je, unatoč "oštrim" i "tvrdim" izjavama o turskoj vojsci, ipak dobio zakonsko pravo da ih izreče, piše list Radikal.

Formalni zahtjev za tužbu uložio je glavni stožer vojske s obrazloženjem da je novinar uvrijedio njihovu instituciju.

Mediji navode da bi se odluka u slučaju Yildirim mogla primijeniti i na sudski postupak protiv Pamuka optuženog za vrijeđanje turske države zbog njegovih izjava švicarskom listu da su Turci odgovorni za smrt milijuna Armenaca i 30.000 Kurda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙