FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Orhanu Pamuku upitno

ANKARA, 14. prosinca 2005. (Hina) - Suđenje jednom od najpoznatijihturskih i svjetskih književnika Orhanu Pamuku koje je zakazano za 16.prosinca moglo bi se odgoditi ili obustaviti, piše u srijedu utjecajniistanbulski list Hurriyet.
ANKARA, 14. prosinca 2005. (Hina) - Suđenje jednom od najpoznatijih turskih i svjetskih književnika Orhanu Pamuku koje je zakazano za 16. prosinca moglo bi se odgoditi ili obustaviti, piše u srijedu utjecajni istanbulski list Hurriyet.

Najavljeno je naime da bi se podignuta optužnica mogla ponovno vratiti tužitelju, a potom ministarstvu pravosuđa radi nove provjere. Pamuk se tereti za "blaćenje Turske" za što bi mogao dobiti zatvorsku kaznu od tri mjeseca do tri godine.

Pamuk, jedan od nekoliko glavnih konkurenata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, tužen je zbog izjave da je Otomansko Carstvo početkom XX. stoljeća počinio genocid nad milijun Armenaca i 30 tisuća Kurda. On je tu izjavu objavljenu u švicarskom časopisu "Magazin" kasnije ponovio.

Turska vlada Recepa Tayyipa Erdogana, prema Hurriyetu, izložena je, kada je u pitanju Orhan Pamuk, dvostrukom pritisku - turskih ultranacionalista koji traže da se književnik osudi i šire međunarodne zajedince, naročito EU, koja traži izricanje oslobađajuće presude ili odustajanje od prijeporne optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙