FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Uznemirenje među srijemskim Hrvatima u Beški

SUBOTICA, 13. prosinca 2005. (Hina) - Pozivi na informativni razgovor upoliciju potpisnicima inicijative kojom se traži smjena lokalne vlasti radikala u mjestu Beška izazvali su uznemirenje među srijemskimHrvatima.
SUBOTICA, 13. prosinca 2005. (Hina) - Pozivi na informativni razgovor u policiju potpisnicima inicijative kojom se traži smjena lokalne vlasti radikala u mjestu Beška izazvali su uznemirenje među srijemskim Hrvatima.

Kako prenose vojvođanski mediji u utorak, sto dvadeset potpisnika ove inicijative, među kojima je polovica hrvatske i mađarske nacionalnosti, pozvani su na razgovor u policiju koja navodno želi utvrditi autentičnost njihovih potpisa.

"Građanski list" navodi kako je ovo podgrijalo međunacionalne tenzije, i dodaje kako su pod "posebnim pritiskom Hrvati i Mađari koji još pamte događaje s početka devedesetih kada je tijekom ratnih sukoba u Hrvatskoj Bešku napustilo nekoliko stotina uglavnom hrvatskih obitelji".

Slučaj je tim teži što je u ime policije poziv na informativne razgovore potpisao predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Stojan Mutić, inače član Srpske radikalne stranke (SRS), čija se smjena i traži.

Prenoseći atmosferu u mjestu, list navodi da su Hrvati i Mađari uplašeni i ističu da nikada više ništa neće potpisivati, niti će to dopustiti svojoj djeci.

Nakon što je informacija o događajima u Beškoj u ponedjeljak dospjela u javnost srbijanska policija je priopćila da je policijskog časnika Veljka Pajdića u Inđiji uklonila iz službe i da je protiv njega podnesen zahtjev za utvrđivanje disciplinske odgovornosti. Iako se to ne navodi u priopćenju, pretpostavlja se da je riječ o tome da je taj časnik omogućio predsjedniku Savjeta mjesne zajednice da u ime policije poziva građane na informativni razgovor.

Ovim povodom oglasio se i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji drži nedopustivim da se zastrašuju građani samo zato što su željeli iskoristiti svoje građansko pravo.

"Građani Beške su već jednom prije 15 godina bili izloženi torturi članova SRS-a", navodi se u priopćenju DSHV-a i poziva državna tijela da hitno onemoguće nezakonite radnje i organizatore pozovu na odgovornost.

Iz Srijema se tijekom devedesetih pod prijetnjom iselilo preko 10.000 Hrvata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙