FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanstvo srpske manjine u Hrvatskoj s čelnicima Hrvata u SCG

SUBOTICA, 22. prosinca 2005. (Hina) - Izaslanstvo srpske manjine uHrvatskoj, predvođeno predsjednikom Srpskog nacionalnog vijećaMiloradom Pupovcem, boravilo je u četvrtak u posjetu hrvatskoj manjiniu Srbiji.
SUBOTICA, 22. prosinca 2005. (Hina) - Izaslanstvo srpske manjine u Hrvatskoj, predvođeno predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća Miloradom Pupovcem, boravilo je u četvrtak u posjetu hrvatskoj manjini u Srbiji.

Obraćajući se čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u njihovom sjedištu u Subotici, Pupovac je istaknuo kako je motiv dolaska izražavanje solidarnosti s teškoćama vezanim uz konstituiranje te manjine kao i razmjena iskustava u ostvarivanju manjinskih prava i manjinske politike te stvaranje pozitivnog ozračja u Hrvatskoj i Srbiji.

"Želimo našim političkim ponašanjem i djelovanjem raditi na tome da sutra svi budemo u jednoj zajedničkoj europskoj kući", naveo je Pupovac i HNV-u ponudio konkretnu pomoć u rješavanju prostornih problema krovnog tijela Hrvata u Srbiji, kao i u vraćanju emisije na hrvatskom jeziku na Televiziji Novi Sad.

Čelnici HNV ovom su prigodom istaknuli da pitanje položaja Hrvata u Srbiji ne smatraju nerješivim jer kao lojalni građani domicilne države očekuju da će im zajamčena manjinska prava biti ispunjena.

Naglašavajući kako je u Srbiji sve manje antihrvatskih incidenata, predsjednik HNV-a Josip Pekanović je osudio napade na srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Govoreći o povijesnoj važnosti susreta hrvatske i srpske manjine on je izjavio da dvije zajednice ovakvom suradnjom "nastoje slati poruke dobre volje" za koje očekuje da će biti dobro primljene u Hrvatskoj i Srbiji.

Savjetnik premijera Srbije za pitanja nacionalnih manjina Petar Lađević rekao je ovom prigodom kako je ovdje riječ o trendu u odnosima dvije zemlje, te da dvije manjine svojim djelovanjem mogu bitno pridonijeti procesu povezivanja na prostoru bivše Jugoslavije.

Prije posjeta HNV-u, Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini i subotičkoj lokalnoj samoupravi, izaslanstvo srpske manjine iz Hrvatske razgovaralo je u Somboru s čelnicima općine i predstavnicima hrvatskih udruga.

Uz predsjednika SNV-a u izaslanstvu su bili predsjednik Samostalne srpske demokratske stranke Vojislav Stanimirović, te dožupani Osiječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije Mile Hrvat i Jovan Ajduković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙