FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Alkoholičari skloniji prijelomima kostiju

NEW YORK, 27. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Studija što su je nedavnoproveli Dennis Chakkalakal i kolege iz Medicinskog kliničkog centraOmaha u Nebraski pokazuje na koji način teški alkoholizam, osim namnoge organe, utječe i na gubitak koštane mase, na veći rizik odprijeloma i sporije zacjeljivanje fraktura kostiju.
NEW YORK, 27. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Studija što su je nedavno proveli Dennis Chakkalakal i kolege iz Medicinskog kliničkog centra Omaha u Nebraski pokazuje na koji način teški alkoholizam, osim na mnoge organe, utječe i na gubitak koštane mase, na veći rizik od prijeloma i sporije zacjeljivanje fraktura kostiju.

Iako zasad nije poznat točan mehanizam djelovanja alkohola na kosti, istraživanja na ljudima, životinjama i staničnim kulturama pokazala su da alkohol utječe na razvoj i funkciju osteoblasta, stanica koje grade i održavaju koštano tkivo.

Članak o tomu objavljen je u prosinačkom broju časopisa Alcoholism. Ustanovljeno je da alkohol utječe na osteoblaste ovisno o dozi, pa se rizik povećava s količinom i kroničnim uzimanjem alkohola.

Kosti se izgrađuju tijekom cijelog ljudskog života, a postoje stanice koje razgrađuju koštano tkivo - osteoklasti i stanice koje ga grade - osteoblasti. Čini se da alkohol inhibira normalno stvaranje novog koštanog tkiva pa dugoročno nastaje osteopenija, stanje razrijeđenog koštanog tkiva, koje povećava rizik od prijeloma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙