FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Muškarci sustižu žene u duljini životnog vijeka

NEW YORK , 22. prosinca 2005. (Hina/Reuters)
NEW YORK , 22. prosinca 2005. (Hina/Reuters)

-Muškarci žive sve dulje, te po duljini životnog vijeka sustižu žene koje su donedavno u tome segmentu imale prednost od oko pet godina, a sada im je ta prednost smanjena za šest mjeseci - rezultati su istraživanja indeksa dugovječnosti što ih je nedavno provela američka banka Credit Suisse First Boston o duljini životnog vijeka pripadnika muškog i ženskog spola u zapadnom svijetu.

Liječnici su ustvrdili da moderne žene rade sve napornije, da je među njima sve više pušačica te da ih je sve više podložno stalnom stresu koji vodi do najčešćeg uzroka smrti - srčanog udara. "Postižemo jednakost, no, nažalost ne na način na koji smo to željele", izjavila je dr. Sharon Brangman, članica uprave Američke gerijatrijske udruge.

Izračun indeksa dugovječnosti omogućuje osiguravajućim tvrtkama i mirovinskim fondovima da se sami osiguraju s obzirom na činjenicu da i muškarci i žene žive sve dulje, zbog čega su i njihovi izdaci za isplatu mirovina ili anuiteta viši.

Indeks pokazuje da je prosječan životni vijek žena u zapadnom svijetu 82,6 godina, a muškarca 78,1 godina. No, indeks također pokazuje da se u posljednje 22 godine životni vijek muškaraca povećao za 3,7 godina, a žena za 1,7 godina.

Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da su se neki uzroci smrtnosti koji su bili dominantni kod muškaraca, poput alkoholizma, konzumiranja droge, smrti zbog ubojstva ili AIDS-a smanjili, a kod žena je u posljednjih 25 godina zamijećen porast pušenja, napornije radne dužnosti i sve veća izloženost stresu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙