FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Kongres za razmatranje sigurnosti nanotehnologije

WASHINGTON, 6. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Malo se toga zna opotencijalnim opasnostima koje nanotehnologija predstavlja zazdravlje, sigurnost i okoliš, upozorili su stručnjaci zastupnike uameričkom Kongresu u okviru rasprave o izdvajanju više sredstava zaodgovarajuća sigurnosna istraživanja.
WASHINGTON, 6. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Malo se toga zna o potencijalnim opasnostima koje nanotehnologija predstavlja za zdravlje, sigurnost i okoliš, upozorili su stručnjaci zastupnike u američkom Kongresu u okviru rasprave o izdvajanju više sredstava za odgovarajuća sigurnosna istraživanja.

Čak su i republikanci, inače žestoki protivnici uplitanja vlade u privatnu ekonomiju, pred kongresnim Odborom za znanost u ponedjeljak inzistirali na sigurnosnim mjerama.

"Moramo danas uložiti više u razumijevanje problema koje bi tehnologija mogla prouzročiti. Upravo je sada pravo vrijeme za to, prije no što prouzročimo probleme; sada postoji konsenzus između vlade, industrije i aktivista za zaštitu okoliša", kazao je predsjedatelj odbora Sherwood L. Boehlert, republikanac iz New Yorka.

Najavljujući sastanak Odbora, utjecajni Washington Post objavio je zabrinute izjave znanstvenika o rizicima koje sa sobom donosi nanotehnolgija, tehnologija sićušnih čestica veličine jedne osamdesettisućinke promjera ljudske vlasi, s projektiranim novim kemijskim, električnim i fizičkim osobinama.

Procjenjuje se da se u 800 pogona samo u SAD-u proizvodi 700 tipova nanomaterijala, od kojih su mnogi već integrirani u čitav niz proizvoda, uključujući sportsku opremu, računala, omote za prehrambene proizvode, kozmetiku i tkaninu otporu na mrlje, izvijestio je washingtonski list.

Znanstvenici su već utvrdili da neke ugljične nanosfere i nanocijevi uzrokuju smrtonosnu upalu pluća kod laboratorijskih štakora, oštećenja organa kod riba i smrt ekološki važnih morskih organizama i bakterija koje žive u tlu.

Nanocijevi su udvostručile i učestalost smrti stanica uzgojenih u laboratorijima a istraživači u New Jersey Institute of Technology otkrili su i da nanočestice aluminijeva oksida zaustavljaju rast korijena nekoliko kultura, uključujući soju i kukuruz, glavne oslonce američke poljoprivrede. Smatra se da su posebno velikom riziku izloženi radnici u industriji koja se temelji na nanotehnologiji.

Usprkos tim opasnostima, američka vlada nije propisala obvezno testiranje nanotehnoloških materijala dok američka Agencija za zaštitu okoliša, kao vodeća instanca za kreiranje odgovarajućih propisa, predlaže mogućnost dragovoljnog testiranja koji kompanije ne obvezuje na sastavljanje izvješća ili provedbu posebnih studija.

Američka vlada je u proračunu za 2006. namijenila 1,1 milijardu dolara za istraživanja na području nanotehnologije, od čega je samo 37 milijuna dolara predviđeno za istraživanje sigurnosti. Predstavnici industrije i skupina za zaštitu okoliša zatražili su u ponedjeljak na saslušanju u Kongresu između 100 i 200 milijuna dolara za istraživanje sigurnosti primjene nanotehnologije, uz poseban naglasak na utvrđivanje jedinstvenih smjernica o procjeni potencijalnih opasnosti.

Matthew Nordan, potpredsjednik nadležan za istraživanja u konzultantskoj tvrtki za nanotehnologiju Lux Research, pozvao je SAD da budu partner Europskoj uniji i Japanu pri uspostavi međunarodne agencije za toksikologiju nanočestica, čime bi se objedinila aktualna rascjepkana nastojanja u tom smjeru. Njegova tvrtka procjenjuje da su prihodi od prodaje proizvoda s inkorporiranom nanotehnologijom u 2004. dosegnuli 13 milijardi dolara te da će ta brojka do 2014. porasti na 2.600 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙