FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici: DDT je bio opasan, a njegova zamjena - metoksiklor još je opasniji

NEW YORK , 14. prosinca 2005. (Hina/Reuters) Znanstvenici sa Zavodaza obstetriku, ginekologiju i reproduktivne znanosti Medicinskogfakulteta Sveučilišta Yale nedavno su proveli istraživanje nainsekticidu metoksikloru, te su ustanovili da njegova uporaba možeomesti normalan razvoj i funkciju reproduktivnih organa i uzrokovatineplodnost kod žena.
NEW YORK , 14. prosinca 2005. (Hina/Reuters) Znanstvenici sa Zavoda za obstetriku, ginekologiju i reproduktivne znanosti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale nedavno su proveli istraživanje na insekticidu metoksikloru, te su ustanovili da njegova uporaba može omesti normalan razvoj i funkciju reproduktivnih organa i uzrokovati neplodnost kod žena.

Zanimljivo je da je riječ o insekticidu koji je razvijen kako bi se zamijenio zabranjeni DDT, a smatrao se sigurnijom opcijom. No, znanstvenici tvrde da ovaj insekticid mijenja estrogenima reguliran gen Hoxa10 u reproduktivnim organima i smanjuje mogućnost preživljavanja embrija u maternici.

Znanstvenici su ove činjenice potvrdili u istraživanjima na miševima i u kulturi stanica. Metoksiklor je pesticid koji se koristi u tretiranju usjeva, poljoprivrednih proizvoda, vrtova, cvijeća, a ponekad i kod kućnih ljubimaca. Također se koristi za uništavanje muha, komaraca, žohara i ostalih kukaca.

Kod metoksiklora je problem što je riječ o jednom od velikog broja kemijskih spojeva koji imitiraju učinak hormona i mijenjaju funkciju endokrinog sustava. Dokazano je da uzrokuje abnormalnosti u razvoju i funkcioniranju ženskih spolnih organa.

"Metoksiklor ima nuspojave poput sintetskog estrogena poznatog kao dietilstilbestrol. Žensko potomstvo trudnica koje je izloženo njegovu djelovanju češće ima abnormalni oblik cerviksa maternice te je sklonije tumorima, poremećajima u trudnoći i drugim komplikacijama", rekao je voditelj istraživanja, prof. Hugh Taylor sa Sveučilišta u Yaleu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙