FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posmrtni ostaci žena i djece u masovnoj grobnici u Iraku

KERBALA, 27. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Posmrtni ostaci žena i djecepronađeni su u masovnoj grobnici u šijitskome gradu Kerbali, južno odBagdada, potvrdio je u utorak lokalni dužnosnik.
KERBALA, 27. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Posmrtni ostaci žena i djece pronađeni su u masovnoj grobnici u šijitskome gradu Kerbali, južno od Bagdada, potvrdio je u utorak lokalni dužnosnik.

"Lubanje djece i žena s dugom kosom pronađene su u jami", rekao je glasnogovornik policije za pokrajinu Kerbala. Dodao je da je ukupno dvadesetak tijela ekshumirano i prebačeno u bolnicu gdje će se obaviti DNK analiza i identifikacija.

Jamu, u koju su bila pobacana tijela, slučajno su u ponedjeljak otkrili radnici prilikom polaganja vodovodnih cijevi, u samome središtu grada, nekih 500 metara od mauzoleja imama Huseina.

Kerbala, 100 kilometara južno od Bagdada, sveti je grad zajednice šijita koji se od sunita razlikuju jer štuju kao nasljednika proroka Muhameda njegova zeta, imama Alija (umro 661.).

Nakon američke invazije kojom je svrgnut režim Sadama Huseina u travnju 2003. brojne su masovne grobnice otkrivene u Iraku, poglavito na jugu gdje žive šijiti i na sjeveru nastanjenom kurdskim narodom.

Tijekom 2004., diljem Iraka pronađeno je 259 masovnih grobnica s ostacima oko 300.000 ljudi.

Režim Sadama Huseina (iz muslimanske zajednice sunita, manjinske u Iraku no koja je godinama ugnjetavala šijite) okrutno se osvećivao šijitima nakon njihove pobune 1991. godine, poslije Zaljevskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙