FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pronađene grobnice iz 4. stoljeća

SPLIT, 15. prosinca 2005. (Hina) - Uz istočne zidine Dioklecijanovepalače, u Hrvojevoj ulici, splitski su arheolozi u četvrtak pronašligrobove koji datiraju od polovice 4. stoljeća nadalje, potvrdila jesavjetnica-konzervatorica splitskoga Konzervatorskog odjelaMinistarstva kulture Tajma Rismondo.
SPLIT, 15. prosinca 2005. (Hina) - Uz istočne zidine Dioklecijanove palače, u Hrvojevoj ulici, splitski su arheolozi u četvrtak pronašli grobove koji datiraju od polovice 4. stoljeća nadalje, potvrdila je savjetnica-konzervatorica splitskoga Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Tajma Rismondo.

Pronađeno je ukupno 15-ak kostura u trima grobnicama koji su zajedno s još sedam grobnica pronađenih prije mjesec dana prvo otkriće starokršćanskih grobova uza same zidine palače iz ranijeg razdoblja Dioklecijanove vladavine, kazala je Rismondo.

Pronađeni kosturi pripadaju običnu puku, većina ih je položena u kamene obložnice i zemlju, jedan je pod tegulama - rimskim crijepovima četvrtasta oblika, a jedno je dijete pokopano u amfori. Uz njih su pronađene ukrasne kopče, dijelovi nošnje i razni uporabni predmeti iz tog doba.

Grobnice su pronađene pri iskapanju zbog premještanja trafostanice iz obližnje zgrade, u kojoj će biti smještena Galerija "Emanuela Vidovića" na to mjesto.

Groblje bi moglo biti povezano s crkvicom sv. Katarine Aleksandrijske, starokršćanske djevice mučenice. Crkvica je, kako se pretpostavlja, nalazila u blizini sama nalazišta, titular koje se danas čuva u crkvi sv. Dominika, također u neposrednoj blizini.

Iskapanjima je, također, otkriveno da istočne zidine palače prate konfiguraciju terena.

Nalazište će nakon istraživanja biti konzervirano, a kosturi će biti poslani na analizu u HAZU, kazala je Tajma Rismondo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙