FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mauricijus: Pronađeni ostaci ptice dodo

AMSTERDAM, 25. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Masovna grobnicaostataka ptica dodo, znamenite životinje čiji je ime postalo sinonimomza glupost, otkrivena je na Mauricijusu, objavili su nizozemskiznanstvenici.
AMSTERDAM, 25. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Masovna grobnica ostataka ptica dodo, znamenite životinje čiji je ime postalo sinonimom za glupost, otkrivena je na Mauricijusu, objavili su nizozemski znanstvenici.

To iznimno rijetko otkriće omogućit će stručnjacima novu spoznaju o sudbini ptice dodo, pernatog stvorenja čije je izvorno i jedino stanište bilo na Mauricijusu, a koja je izumrla u 17. stoljeću.

Znanstvenici nizozemskoga Prirodoslovnog muzeja tvrde kako je riječ o ostacima starima 2000 godina. Prvi put nakon sličnog otkrića prije 80 godina pronađeno je nekoliko desetaka kostura tih ptica.

"Otkriće će omogućiti prvu znanstvenu rekonstrukciju svijeta u kojem je živjela ta ptičja vrsta prije nego što su zapadnjaci stigli na Mauricijus i istrijebili je", navodi se u priopćenju tog muzeja.

Tu su ptičju vrstu otkrili portugalski mornari u 16. stoljeću. Dodo se, nažalost, nije bojao ljudi, težio je više od 20 kilograma i nije mogao letjeti, što ga je učinilo lakim plijenom.

Naziv dodo sličan je portugalskoj riječi za glupost. Da je ta ptica uistinu bila takva, nema nikakvih dokaza, a pretpostavlja se da su je Portugalci tako zvali jer nije imala nikakva straha od ljudi. Zahvaljujući tome, za samo stotinu godina uspjeli su potpuno potamaniti tu, nekad mnogobrojnu ptičju vrstu na tom otoku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙