FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčki grad Patras sljedeće godine europska prijestolnica kulture

ATENA, 27. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Grčki lučki grad Patras unovoj će se, 2006. godini, prezentirati kao europska prijestolnicakulture s proračunom za kulturna događanja teškim 17,5 milijuna eura.
ATENA, 27. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Grčki lučki grad Patras u novoj će se, 2006. godini, prezentirati kao europska prijestolnica kulture s proračunom za kulturna događanja teškim 17,5 milijuna eura.

Za svoju novu ulogu grad je bljesnuo - neoklasicističke fasade zgrada, podignutih uglavnom u drugoj polovini 19. stoljeća, gotovo su u cijelom centru obnovljene.

"Za nas je važno, čitavoj Europi predstaviti naš grad kao kulturni centar", rekao je umjetnički direktor Thanos Mikroutsikos. Glazbenik i kompozitor Mikroutskikos ne namjerava inscenirati spektakularne predstave, njegova je želja stvoriti temelje za bolju budućnost grada.

Patras planira kulturne manifestacije vezane za šest tematskih područja. Uz veliku izložbu o Leonardu da Vinciju bit će izvedene antičke grčke drame, tragedije i komedije u rimskom amfiteatru. Daljnja tema su umjetnost i religija u bizantinskim ikonama i slikarstvu. Zatim poezija i muzika, kako bi se posebno mladim izvođačima pružila mogućnost nastupa. Vrhunac kulturnog programa u Patrasu bit će karneval koji će se slaviti šest tjedana.

Službenim otvorenjem godine kulture 10. siječnja Patras će zamijeniti irski lučki grad Cork koji je bio europska prijestolnica kulture u 2005. Cork je sa svojih 123.000 stanovnika bio jedan od najmanjih gradova kojima je EU priznala prestižni naslov kulturne prijestolnice Europe inauguriran 1985. godine. Unatoč relativno skromnom proračunu od 13,5 milijuna eura, Irci su postavili više od 400 manifestacija, poglavito s područja filma, književnosti, kazališta i međunarodnog folklora.

Patras je sa svojih 164.000 stanovnika iza Atene, Soluna i Pireja četvrti grad po veličini u Grčkoj. Nalazi se na krajnjem sjeverozapadu Peloponeza i od antičkih vremena se smatra vratima Grčke prema zapadu i neslužbenim glavnim gradom Peloponeza. Prema legendama, Patras su osnovali doseljenici iz Sparte u 8. stoljeću prije naše ere.

Grad je sa svojih 20 tisuća studenata treće najveće univerzitetsko središte u Grčkoj, prepuno taverni i kafića. Do danas se u Patrasu osjeća dominantan utjecaj talijanske i generalno mediteranske kulture. U tom smislu se u Patrasu tradicionalno slavi jedini karneval po zapadnom uzoru u Grčkoj. Traje nekoliko tjedana, a godišnje na njemu sudjeluje oko 50 tisuća gostiju.

Unatoč tome grad ima ogromne ekonomske probleme. Nakon dva desetljeća dezintegracije postojećih industrijskih postrojenja, posebno na području tekstilne proizvodnje, Patras je ove godine zabilježio stopu nezaposlenosti višu od 17 posto, što je znatno iznad prosječne nezaposlenosti od oko 10 posto u cijeloj Grčkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙